Spaghetti z kurczakiem, papryką i pomidorami
Przed Wami kolejny pomysł na proste i szybkie danie obiadowe na bazie makaronu,
Tym razem makaron spaghetti podałam z kurczakiem podsmażonym razem z czerwoną papryką i pomidorami w puszce. Do tego zielony akcent w postaci rukoli i odrobina tartego parmezanu.
Było pysznie. Polecam Wam taki makaron na szybki obiad.
- makaron spaghetti
- około 500 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych lub passata pomidorowa
- 2 ząbki czosnku
- garść rukoli
- sól, pieprz
- olej
- parmezan
Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy solą oraz pieprzem.
Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki.
Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki (u mnie trójkąty).
Umytą rukolę osuszamy na ręczniku papierowym.
Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż straci różowy kolor. Pod koniec dodajemy paprykę oraz czosnek. Smażymy często mieszając. Gdy papryka się zeszkli i nieco zmięknie, na patelnię dodajemy pomidory z puszki. Podlewamy niewielką ilością wody (ja wlewamy do puszki po pomidorach około 1/4 wody, mieszam i tym samym zbieram pozostałą na ściankach puszki zawartość). Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa oraz zredukowania się sosu.
W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy.
Makaron podajemy z porcją mięsa, posypany rukolą oraz tartym parmezanem.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym