Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie to doskonały dowód na to, że wegańskie danie może być naprawdę sycące i pełne bogatego smaku, a do tego łatwe do przygotowania ze składników dostępnych w każdym spożywczym! Dodatkowo wpisuje się w nurt „zero waste”- wykorzystamy w nim bowiem czerstwe pieczywo- u mnie była to pszenna bułka, ale chleb z ziarenkami też świetnie się nada!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz kalafior- mój ugotowałam na parze, a następnie przesmażyłam na oliwie. Możecie jednak podzielić go na różyczki, skropić oliwą i w temp. 200 oC piec do lekkiego zarumienienia- taki jest moim zdaniem naprawdę pyszny!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalnie możecie użyć dowolnego makaronu, ja postawiłam na moje ukochane,klasyczne spaghetti (jednak wersja gdy zamiast „pasty” ugotujecie dobre ziemniaczane kluseczki „gnocchi” też jest fenomenalna!). No i kruszonka, o której już wspomniałam. Zainspirowałam się tym, że Włosi wykorzystują chleb przesmażony na oliwie jako substytut sera do posypywania dań. Dodaje daniom chrupkości i masę smaku!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji nakarmicie 3-4 osoby.

Składniki:
  • kalafior - 1 szt
  • makaron - 1 opakowanie, 500 g, np. spaghetti
  • oliwa - ok. 5 łyżek
  • czosnek - 1-2 ząbki
  • bułka pszenna - 1,5 szt, czerstwa
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze lub upiecz (szczegóły w tekście obok).

Na patelnię wlej łyżkę oliwy i przesmaż kalafior, aż miejscami się zarumieni. Dopraw sosem sojowym i kurkumą.

Bułkę podziel na mniejsze kawałki, razem z czosnkiem, szczypta soli i resztą oliwy zmiksuj w blenderze na grube okruszki – „kruszonkę”. Wsyp na rozgrzaną patelnię i mieszając co jakiś czas smaż, aż kruszonka się zarumieni i stanie chrupiąca. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie.

Na patelnię z kalafiorem dodaj ugotowany makaron i chochelkę wody pozostałą po jego gotowaniu. Wymieszaj.

Makaron przełóż na talerze, posyp kruszonką, opcjonalnie skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przepisy z tych kategorii

Kotleciki ziemniaczane z kiełbasą i żółtym serem
1

Kotleciki ziemniaczane z kiełb…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Makaron w cukiniowo-serowym sosie z brokułami

Makaron w cukiniowo-serowym so…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dobre spaghetti z warzywnym sosem
1

Dobre spaghetti z warzywnym so…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Makaron z łososiem i koperkiem

Makaron z łososiem i koperkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś w pomarańczach na szpinaku z migdałami
1

Łosoś w pomarańczach na szpina…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kotleciki z tuńczyka z koperkiem
3

Kotleciki z tuńczyka z koperki…

Beti Beti
kruche babeczki

Prosty makaron z ricottą i szynką parmeńską Donny Hay

Prosty makaron z ricottą i szy…

Beti Beti
kruche babeczki

Pappardelle z naleśników w kremowym sosie z brokułami
1

Pappardelle z naleśników w kre…

figmara figmara
figowe smaki

Makaron w sosie serowo-szpinakowym
2

Makaron w sosie serowo-szpinak…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!