Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką

Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To danie to doskonały dowód na to, że wegańskie danie może być naprawdę sycące i pełne bogatego smaku, a do tego łatwe do przygotowania ze składników dostępnych w każdym spożywczym! Dodatkowo wpisuje się w nurt „zero waste”- wykorzystamy w nim bowiem czerstwe pieczywo- u mnie była to pszenna bułka, ale chleb z ziarenkami też świetnie się nada!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz kalafior- mój ugotowałam na parze, a następnie przesmażyłam na oliwie. Możecie jednak podzielić go na różyczki, skropić oliwą i w temp. 200 oC piec do lekkiego zarumienienia- taki jest moim zdaniem naprawdę pyszny!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalnie możecie użyć dowolnego makaronu, ja postawiłam na moje ukochane,klasyczne spaghetti (jednak wersja gdy zamiast „pasty” ugotujecie dobre ziemniaczane kluseczki „gnocchi” też jest fenomenalna!). No i kruszonka, o której już wspomniałam. Zainspirowałam się tym, że Włosi wykorzystują chleb przesmażony na oliwie jako substytut sera do posypywania dań. Dodaje daniom chrupkości i masę smaku!

Zdjęcie - Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji nakarmicie 3-4 osoby.

Składniki:
  • kalafior - 1 szt
  • makaron - 1 opakowanie, 500 g, np. spaghetti
  • oliwa - ok. 5 łyżek
  • czosnek - 1-2 ząbki
  • bułka pszenna - 1,5 szt, czerstwa
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • kurkuma - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze lub upiecz (szczegóły w tekście obok).

Na patelnię wlej łyżkę oliwy i przesmaż kalafior, aż miejscami się zarumieni. Dopraw sosem sojowym i kurkumą.

Bułkę podziel na mniejsze kawałki, razem z czosnkiem, szczypta soli i resztą oliwy zmiksuj w blenderze na grube okruszki – „kruszonkę”. Wsyp na rozgrzaną patelnię i mieszając co jakiś czas smaż, aż kruszonka się zarumieni i stanie chrupiąca. Wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Makaron ugotuj „al dente” w osolonej wodzie.

Na patelnię z kalafiorem dodaj ugotowany makaron i chochelkę wody pozostałą po jego gotowaniu. Wymieszaj.

Makaron przełóż na talerze, posyp kruszonką, opcjonalnie skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Kategorie przepisów