Spaghetti i pesto z czosnku niedźwiedziego
Kwiecień to najlepsza pora na czosnek niedźwiedzi. Teraz ma najdelikatniejsze, super smaczne listki, w maju gdy zakwitnie staje się już łykowaty i niejadalny. Warto włączyć go do diety, bo to istna wiosenna bomba witaminowa, a tradycyjny czosnek pod względem wartości odżywczych bije na głowę (więcej przeczytasz tutaj ), bo to prawdziwy cud natury. To roślina - jedyna w Europie - najbogatsza w związki siarki. Siarka posiada silne właściwości odtruwające.
Zapraszam zatem na wiosenny detoks z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Danie jest proste i bardzo szybkie do przygotowania. Nakład pracy nieporówywalny do efektu jaki zafundujesz swoim kubkom smakowym. Spaghetti smakuje obłędnie. Jedliśmy je już kilka razy z rzędu i już rozglądam się za następną porcją czosnku niedźwiedziego.
Pesto, które przygotowałam jest wielofunkcyjne.
Składniki na 2 porcje:
250 g makaronu spaghetti
100 g listków czosnku niedźwiedziego
45 orzechów włoskich
5 łyżek oleju kujawskiego słonecznikowego tłoczonego na zimno
1/3 łyżeczki soli
grana padano lub parmezan
Wykonanie:
- listki czosnku niedźwiedziego umyć i osuszyć w wirówce do sałaty. Oberwać ogonki i pokroić w paski
- w międzyczassie ugotować makaron wg wskazań na opakowaniu
- czosnek, orzechy włoskie, olej i sól umieścić w mini rozdrabniaczu i zmiksować na pastę. Gdyby masa stawiała opór, dolać oleju
- zetrzeć na tarce ser
- odcedzić makaron, odlewając około 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
- makaron wymieszać z pesto czosnkowym, częścią startego sera i wodą z gotowania makaronu. Podawać natychmiast po przygotowaniu posypując resztą startego grana padano