Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką

Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką

Zdjęcie - Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji. Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu. Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........
Dodatek czerwonej fasoli i dyni w połączeniu z pysznym kremowym sosem sprawił , że moje spaghetti zyskało wiele na smaku, wartościach odżywczych i wyglądzie.
Zdjęcie - Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 żółtka
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3-4 łyżki sera parmezan
  • ½ cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 200 g dynii ugotowanej na parze /al dente/
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka


Wykonanie: Zdjęcie - Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Makaron ugotować w/g zaleceń producenta. -Na patelni rozgrzać oliwę. -Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. -Dodać posiekaną cebulę i czosnek. -Wlać wino i dusić ok.5 minut. -Dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę. -Całość wymieszać i chwilkę poddusić. -Dodać posiekaną zieloną pietruszkę. -Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz. -Makaron przecedzić i gorący wsypać na patelnię . Zdjęcie - Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać przygotowany sos i dokładnie wymieszać ze składnikami. -Podgrzać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem. Zdjęcie - Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów