Spaghetti carbonara z dynią i czerwoną fasolką
Klasyczne włoskie danie makaronowe w nieco wzbogaconej wersji. Przygotowałam je dzisiaj z okazji Światowego Dnia Makaronu. Odrobina tradycji i jak zwykle ........szybko, prosto i smacznie........
Dodatek czerwonej fasoli i dyni w połączeniu z pysznym kremowym sosem sprawił , że moje spaghetti zyskało wiele na smaku, wartościach odżywczych i wyglądzie.
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- 150 g wędzonego boczku
- 3 żółtka
- 150 ml śmietany 30%
- 3-4 łyżki sera parmezan
- ½ cebula
- 1 zabek czosnku
- 200 g dynii ugotowanej na parze /al dente/
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka
Wykonanie: -Makaron ugotować w/g zaleceń producenta. -Na patelni rozgrzać oliwę. -Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć. -Dodać posiekaną cebulę i czosnek. -Wlać wino i dusić ok.5 minut. -Dodać dynię pokrojoną w grubą kostkę i odcedzoną fasolkę. -Całość wymieszać i chwilkę poddusić. -Dodać posiekaną zieloną pietruszkę. -Żółtka wymieszać ze śmietaną i startym serem/połowa/, dodać świeżo zmielony pieprz. -Makaron przecedzić i gorący wsypać na patelnię . -Patelnię z warzywami zdjąć z ognia ,wlać przygotowany sos i dokładnie wymieszać ze składnikami. -Podgrzać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieloną pietruszką , posypać serem.