Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
  • SKŁADNIKI:
  • ( 2 porcje )
  • * makaron spaghetti - 300 g
  • * wędzony boczek - ok. 100 g
  • * śmietana 18% słodka - 200 ml
  • * duże żółtko - 1 szt
  • * czosnek - 2 ząbki
  • * cebula - 1 szt
  • * parmezan - 4 łyżki
  • * sól , pieprz
  • * oliwa

 

Spaghetti carbonara – aż się dziwię , że tego przepisu jeszcze tutaj nie ma.

To jeden z moich ulubionych przepisów i gości u mnie chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych.

Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne.

Podsmażony boczek , cebulka , ser …  - składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką  , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników!

W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam!

Zdjęcie - Spaghetti carbonara - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Boczek kroimy w kosteczkę , podsmażamy na odrobienie oliwy.

Po ok. 5 minutach ściągamy z patelni.

Na pozostałym tam tłuszczu podsmażamy drobniutko posiekaną cebulę , po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek.

W osobnym naczyniu roztrzepujemy żółtko , dodajemy do niego połowę śmietany oraz 2 łyżki parmezanu.

Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu! podgrzewając dodajemy masę śmietanową.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.

Podajemy gorące!

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów