Spaghetti Aglio E Olio - spaghetti z oliwą i czosnkiem

Spaghetti Aglio E Olio - spaghetti z oliwą i czosnkiem
Zdjęcie - SPAGHETTI AGLIO E OLIO - spaghetti z oliwą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś zabieram Was do Włoch, gdzie ze smakiem będziemy zajadać się jednym z moich ulubionych przepisów na spaghetti , a mianowicie Spaghetti aglio e olio czyli z oliwą i czosnkiem.

Najłatwiejszy na świecie przepis na spaghetti, a zarazem jeden z najsmaczniejszych!

Sekretem jest tutaj dobrej jakości oliwa i świeży czosnek – warto zadbać o to, by były jak najlepsze!

Zdjęcie - SPAGHETTI AGLIO E OLIO - spaghetti z oliwą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

15 minut i fantastyczne Spaghetti aglio e olio mamy gotowe!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - SPAGHETTI AGLIO E OLIO - spaghetti z oliwą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* makaron Spaghetti – 200 g
* dobrej jakości oliwa extra virgin – 60 ml
* czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Odlewamy 1 łyżkę oliwy, pozostałą rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli.

Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki.

W osobny garnku z osoloną wodą i resztą oliwy gotujemy makaron.

Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka, polewamy sosem z oliwy i czosnku, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Podajemy natychmiast!

Smacznego!

Ps. świetnym dodatkiem jest świeża natka pietruszki!

Zdjęcie - SPAGHETTI AGLIO E OLIO - spaghetti z oliwą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów