Spaghetti Aglio E Olio - spaghetti z oliwą i czosnkiem
Dziś zabieram Was do Włoch, gdzie ze smakiem będziemy zajadać się jednym z moich ulubionych przepisów na spaghetti , a mianowicie Spaghetti aglio e olio czyli z oliwą i czosnkiem.
Najłatwiejszy na świecie przepis na spaghetti, a zarazem jeden z najsmaczniejszych!
Sekretem jest tutaj dobrej jakości oliwa i świeży czosnek – warto zadbać o to, by były jak najlepsze!
15 minut i fantastyczne Spaghetti aglio e olio mamy gotowe!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* makaron Spaghetti – 200 g
* dobrej jakości oliwa extra virgin – 60 ml
* czosnek – 2 ząbki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Odlewamy 1 łyżkę oliwy, pozostałą rozgrzewamy w rondlu, dodajemy posiekany czosnek oraz szczyptę soli.
Smażymy na lekko złoty kolor cały czas mieszając – nie może się nic przypalić , gdyż czosnek zrobi się gorzki.
W osobny garnku z osoloną wodą i resztą oliwy gotujemy makaron.
Odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka, polewamy sosem z oliwy i czosnku, mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
Ps. świetnym dodatkiem jest świeża natka pietruszki!