Sos z cukinii i papryki do słoików
Kto nie lubi sięgać, po gotowe sosy warzywne domowej roboty ? Zwłaszcza zimą, kiedy sklepowe warzywa nie mają wartości odżywczych, a ich cena odstrasza, lubimy otwierać słoiki ze smakami lata – świeżą cukinią, marchewką, papryką, cebulą.
Sos z cukinii i papryki, nie jest trudny do zrobienia i bardzo dobrze uzupełnia się z makaronem i ryżem. Do spaghetti, wystarczy dorzucić jeszcze trochę startego, twardego sera i smaczny obiad w 15 minut, gotowy 🙂
Składniki na sos z cukinii i papryki do słoików:
12 słoików o poj. 350 – 400 ml.
- 1, 5 kg. papryki
- 2, 5 kg. młodej cukinii
- 1/2 kg. cebuli
- główka czosnku
- 600 g passaty pomidorowej
- 120 ml. oleju
- 100 ml. octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 płaska łyżka tymianku
- 1 płaska łyżeczka papryki ostrej
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu z cukinii i papryki do słoików:
Warzywa dokładnie umyj, paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Jeżeli masz młodą cukinię, wystarczy ją dokładnie umyć i odkroić końce. Marchewkę obierz obieraczką do warzyw. Cebulę i czosnek, obierz z osłonek.
Wszystkie warzywa, zetrzyj na grube wiórki. Najszybciej i najłatwiej, zrobisz to za pomocą elektrycznej maszynki z przystawką do tarcia warzyw.
Starte warzywa przełóż do dużego garnka, dodaj pełną łyżkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, wszystko pomieszaj i postaw na małym ogniu. Wszystko gotuj pod przykryciem, około 15 minut.
Teraz dodaj przecier pomidorowy, roztarte zioła, olej, ocet i cukier, pieprz pomieszaj. Całość gotuj kolejne 30 minut. Wszystkie składniki powinny dokładnie się połączyć. Na koniec usuń liście laurowe, a całość zmiksuj. Jeżeli lubisz kawałki warzyw w sosach, nie ma potrzeby miksowania.
Gotowy, gorący sos rozlej do czystych, wyparzonych słoików i starannie zakręć. Jeżeli sos jest odpowiednio gorący, nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji. Sos dobrze smakuje z mięsnymi dodatkami tj. mięso mielone, czy gulasz, jednak w zupełności wystarczy dodatek startego, twardego sera typu bursztyn. Smacznego 🙂
UWAGI – takie dodatki jak ocet, ostra papryka, sól, cukier, należy dodawać stopniowo wg. własnych preferencji smakowych.