Sos sałatkowy z awokado
- Wynik: 5
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: -minuty
W poszukiwaniu nowych smaków dla sałatek, których przygotowuję ostatnio bardzo dużo i wszystkie wydają mi się podobne zrobiłam sos z awokado. Aksamitny, dobrze doprawiony nadał sałatce nieco innego wymiaru. Sos wydaje się nieco gęsty, jednak w połączeniu ze składnikami sałatki np. pomidorami łączy się doskonale.
Składniki- kolendra - 1 duża garść
- dojrzałe awokado - 1/2 sztuki
- sok i skórka z limonki - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - ok. 100 ml
- ocet winny - 2-3 łyżki
- sól - do smaku
- miód - ok. 1 łyżeczka
Kolendrę, obrane awokado, czosnek wrzucić do blendera i zmiksować. Dodać ocet, miód, sok i skórkę z limonki, sól i miksując dalej wlewać stopniowo oliwę, aż powstanie gładka masa. Sos dodać do ulubionej sałatki. Bardzo dobrze pasuje do takiej, w której występują pomidory.
Smacznego:)