Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem

Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem

Zdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W zimie jarmuż zawsze mam w lodówce i dodaję do czego tylko się da. Zawsze to trochę witamin więcej:)

Zdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem zmodyfikowałam przepis na klasyczny sos pomidorowy do makaronu, dodając do niego soczewicę i paseczki jarmużu. Od razu poczułam się zdrowiej ;)

Zdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje dla 3-4 osób.

Zdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i lekko rozdrobniony czosnek. Dodaj soczewicę, wymieszaj i zalej wodą tak, by tylko przykrywała składniki. Gotuj ok. 5 minut, aż soczewica będzie prawie miękka, a płyn odparuje.

Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i zagotuj. Dodaj pokrojony w cienkie paseczki jarmuż. Gotuj w sosie, aż będzie miękki. Dopraw do smaku.

Sos podawaj z ugotowanym al dente, w dużej ilości osolonej wody, makaronem spaghetti.

Kategorie przepisów