Sos pomidorowy z soczewicą i jarmużem
W zimie jarmuż zawsze mam w lodówce i dodaję do czego tylko się da. Zawsze to trochę witamin więcej:)
Tym razem zmodyfikowałam przepis na klasyczny sos pomidorowy do makaronu, dodając do niego soczewicę i paseczki jarmużu. Od razu poczułam się zdrowiej ;)
Proporcje dla 3-4 osób.
Składniki- cebula - 1 szt
- jarmuż - 2 duże liście
- passata pomidorowa - 750 ml
- czosnek - 2 ząbki
- soczewica czerwona - 1/3 szklanki
- olej - 2 łyżki
- sól, pieprz, szczypta cukru - do smaku
- makaron spaghetti - do podania, ok. 500 g
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę i lekko rozdrobniony czosnek. Dodaj soczewicę, wymieszaj i zalej wodą tak, by tylko przykrywała składniki. Gotuj ok. 5 minut, aż soczewica będzie prawie miękka, a płyn odparuje.
Dodaj passatę pomidorową, wymieszaj i zagotuj. Dodaj pokrojony w cienkie paseczki jarmuż. Gotuj w sosie, aż będzie miękki. Dopraw do smaku.
Sos podawaj z ugotowanym al dente, w dużej ilości osolonej wody, makaronem spaghetti.