Sos pomidorowo-kokosowy z cukinią i kabaczkiem
Przepis na pyszny pomidorowo - kokosowy sos znalazłam na blogu z tysiącem pomysłów (to był 1503 pomysł) u Ireny i Andrzeja:) Podawali go z pyszną rybką. Ja z rybką także zrobiłam, ale danie w moim wykonaniu wyszło mało reprezentacyjne, a ponieważ sosu zostało mi dużo, więc kolejnego dnia użyłam w innym zestawieniu. Kabaczek i cukinia + sosik, w rezultacie otrzymałam przepyszne danie! Bardzo polecam ten sos, czy to do ryby, czy do makaronu, a także do warzyw. Dokonałam tym samym odkrycia, że kokos i pomidor wspaniale się razem komponują. Grumki, dziękuję za inspirację! Jest to moja mała wariacja na temat sosu pochodzącego z Dominiki, którą dodaję do akcji Przez Kuchnię Obu Ameryk.
Składniki na sos:
*6 dag pasty pomidorowej (dałam 1 puszkę pomidorów krojonych)
*3 dag mąki (użyłam kukurydzianej)
*oliwa do smażenia,
*450 ml mleczka kokosowego
*1 cebula,
*1 kubańska papryczka (dałam zwykłą paprykę słodką)
*1/4 pęczka kolendry (u mnie natka pietruszki)
*2 łodygi selera naciowego (pominęłam)
*sól i pieprz.
Posiekać cebulę, paprykę, seler. Podsmażyć na oliwie. Dodać posiekaną kolendrę i pastę pomidorową. Posypać mąką i gotować przez 4 minuty. Wlać mleczko kokosowe i gotować do zgęstnienia przez 15 minut. Sos przecedzić i przetrzeć przez sito. Ja nie przecierałam.
Ponadto:
*pół cukinii
*pół kabaczka
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*oliwa
*sól,pieprz
Na rozgrzanej naoliwionej patelni podsmażyć posiekane ząbki czosnku. Dodać posiekaną w kostkę cukinię i kabaczka, a także piórka cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku.
Kiedy warzywa zmiękną dodać sos, połączyć razem i chwilę podusić na patelni.
Smacznego:)