Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Sól z czosnkiem niedźwiedzim
Zdjęcie - Sól z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sól aromatyzowaną czosnkiem niedźwiedzim warto mieć pod ręką, bo doskonale wzbogaci smak potraw, a nie jest tak intensywna w smaku jak tradycyjny czosnek. To absolutny bestseller, szczególnie teraz wiosną, idealna do twarożków, rzodkiewek, sałatek i surówek. Już za niedługo świetna do posypania świeżych warzyw, np. pomidorów i ogórków. Idealna do wykorzystania w okresie grillowania.
Sól aromatyzowana to super przyprawa, którą w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie. Do jej przygotowania potrzebujesz 3 rzeczy: soli kamiennej lub morskiej, blendera i listków czosnku niedźwiedziego. To pierwsze aromatyczne zioło i trzeba się śpieszyć z jego przetworzeniem, bo sezon trwa dość krótko. Gdy zieloną kępę pokryje chmura białych kwiatków listki stają się łykowate i niesmaczne .
Czosnek niedźwiedzi ma wiele właściwości prozdrowotnych (czytaj tutaj), dlatego warto włączyć go do diety pod każdą postacią. Sól z dodatkiem czosnku niedźwiedziego jest bardzo aromatyczna, nie ma jednak tak silnego działania jak świeży czosnek.

Składniki:

Zdjęcie - Sól z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
8-10 liści czosnku niedźwiedziego lub więcej
100 g soli kamiennej

Wykonanie:
  • liście czosnku umyć i osuszyć, następnie pokroić
  • w kielichu blendera umieścić sól, dodać pokrojone listki ziela i zblendować
  • powstałą gęstą pastę rozłożyć cienką warstwą na na papierze do pieczenia i pozostawić do wysuszenia w temperaturze pokojowej
  • ponieważ masa utworzyła grudki, by je rozbić jescze raz całość zblendawać. Sól przełożyć do szklanego słoiczka. Gotowe
SMACZNEGO !

inspirację znalazłam: tutaj

Zdjęcie - Sól z czosnkiem niedźwiedzim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów