Sok wzmacniający odporność z imbirem
Jaki macie swój ulubiony sposób na przeziębienia? U mnie zdecydowanie jest to imbir w szalonych ilościach. Już od wielu lat, gdy tylko czuję, że łapie mnie przeziębienie przygotowuję sobie z niego napar z dodatkiem miodu i soku z cytryny i, prawdę mówiąc, już nie pamiętam, kiedy musiałem sięgać po farmaceutyki. Dla mnie to najlepsze lekarstwo i gorąco wierzę, że właściwości bakteriobójcze imbiru mogą działać cuda. W okresie jesienno-zimowym lubię sobie również wypić imbirowego szota, ale o nim może następnym razem, bo dzisiaj mam dla Was świetny przepis na sok wzmacniający odporność. Ten miks cytryny, pomarańczy, grejpfruta, ananasa, marchwi, jabłek i imbiru to prawdziwa bomba witaminowa, która działa niczym tarcza ochronna na bakterie. ? Oczywiście to przenośnia, ale zdecydowanie jestem zdania, że takie koktajle odżywiając nasz organizm, chronią przed infekcjami. Przepis ten przygotowałem, testując nową wyciskarkę wolnoobrotową i już wtedy ostrzegałem, że pojawi się dużo pomysłów na soki, a słowa oczywiście dotrzymać zamierzam. W składnikach na mój sok wzmacniający odporność podałem stosunkowo niedużą ilość imbiru, bo sprawdzając reakcje na na domownikach już widziałem jak krzywili się, gdy dodałem jego solidną porcję, ale jeśli lubicie tę rozgrzewającą pikanterię, to nie bójcie się dorzucić go nawet 2 razy więcej. Ja wtedy czuję, że żyję! A mój ból gardła po szklaneczce tego soku odszedł, jak ręką odjął. Oczywiście możecie ten przepis dowolnie modyfikować. Ja jeszcze w erze p.w.w. (przed wyciskarką wolnoobrotową) wyciskałem po prostu ręcznie cytrusy i dodawałem soku z imbiru. Też było spoko, ale ta wersja na wypasie smakuje jeszcze lepiej, bo ananas i jabłka fajnie równoważą kwaśny smak. To co? Kto podejmuje wyzwanie i pije sok wzmacniający odporność razem ze mną każdego dnia? W końcu musimy dowieść, że moja teoria to nie banialuki! A taki owocowy koktajl może zdziałać cuda! ?
Sok wzmacniający odporność z imbirem Łukasz Jaki macie swój ulubiony sposób na przeziębienia? U mnie zdecydowanie jest to imbir w szalonych ilościach. Już od wielu lat, gdy tylko…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2 szklanki
Czas przygotowania: 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- ½ świeżego ananasa
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 2 pomarańcze
- 1 grejpfrut
- 1 cytryna
- 5 cm kłącza imbiru
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie owoce obierz. W przypadku ananasa pamiętaj o wykrojeniu twardego środka. Imbir pokrój tylko na mniejsze cząstki (nie musisz go obierać).
- Wyciskanie zacznij od miękkich owoców. Do wyciskarki wolnoobrotowej wrzuć najpierw miękkie owoce: pomarańcze, grejpfruta, cytrynę i ananasa. Kolejno dodawaj marchew wraz z imbirem, a na końcu wrzuć jabłka w całości.
- Gotowy sok zamieszaj i podawaj od razu; wtedy smakuje najlepiej. Możesz go również przechowywać do 48 godzin w lodówce.