Soczewica w sosie czosnkowym
Danie zdrowe, smaczne i rozgrzewające. Oczywiście mozna dodać mniej czuszki -jak tak własnie zrobiłam, ze względu na swoje małe dziecko - a także dać więcej czosnku. Przepis znalazłam w książeczce z serii "Lubię gotować" p.t. "Na jesienne chłody".
Składniki:
1,5 -2 szklanki zielonej soczewicy
3 łyżki oliwy
4 mięsiste pomidory
3 -4 ząbki czosnku, ew. 1-2 ząbki dodatkowo
strączek łagodnej papryki chili
odrobina sproszkowanego ostrego chili
przyprawa do zup
pieprz, sól
ew. 20 dag kiełbasy
Soczewicę strarannie wypłukać, zalać litrem wrzącej wody, przykryć i odstawić na 30 - 40 minut. spęczniałe ziarna odcedzić, po czym zalać taką ilością wrzącej, lekko posolonej wody, by całkiowicie je przykryła. Postawić garnek na niedużym ogniu i gotować do miękkości. Następnie zdjąć garnek z ognia i ew. odcedzić z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać, sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę. Papryczkę drobniutko posiekać, usuwając wcześniej gniazdo nasienne.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać papryczkę oraz pomidory, dusić chwilkę razem. Przyprawić do smaku przyprawą do zup, sproszkowanym chili, solą i pieprzem. Wymieszać z soczewicą i dusić razem kijka minut. Ja jeszcze na sam koniec wciskam 1-2 ząbki czosnku. Kto lubi i chce może również dodać podsmażoną kiełbaę. Podawać z pieczywem jako danie jednogarnkowe.