Soczewica w sosie czosnkowym

Soczewica w sosie  czosnkowym

Danie zdrowe, smaczne i rozgrzewające. Oczywiście mozna dodać mniej czuszki -jak tak własnie zrobiłam, ze względu na swoje małe dziecko - a także dać więcej czosnku. Przepis znalazłam w książeczce z serii "Lubię gotować" p.t. "Na jesienne chłody".

Zdjęcie - Soczewica w sosie  czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Soczewica w sosie  czosnkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1,5 -2 szklanki zielonej soczewicy

3 łyżki oliwy

4 mięsiste pomidory

3 -4 ząbki czosnku, ew. 1-2 ząbki dodatkowo

strączek łagodnej papryki chili

odrobina sproszkowanego ostrego chili

przyprawa do zup

pieprz, sól

ew. 20 dag kiełbasy

 

Soczewicę strarannie wypłukać, zalać litrem wrzącej wody, przykryć i odstawić na 30 - 40 minut. spęczniałe ziarna odcedzić, po czym zalać taką ilością wrzącej, lekko posolonej wody, by całkiowicie je przykryła. Postawić garnek na niedużym ogniu i gotować do miękkości. Następnie zdjąć garnek z ognia i ew. odcedzić z nadmiaru wody. Czosnek drobno posiekać, sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę. Papryczkę drobniutko posiekać, usuwając wcześniej gniazdo nasienne.

Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć czosnek i mieszając smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać papryczkę oraz pomidory, dusić chwilkę razem. Przyprawić do smaku przyprawą do zup, sproszkowanym chili, solą i pieprzem. Wymieszać z soczewicą i dusić razem kijka minut. Ja jeszcze na sam koniec wciskam 1-2 ząbki czosnku. Kto lubi i chce może również dodać podsmażoną kiełbaę. Podawać z pieczywem jako danie jednogarnkowe.


Kategorie przepisów