Snickers bez pieczenia - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku
No i mamy go!
Ja uwielbiam karmel, uwielbiam czekoladę i uwielbiam orzechy!
Uwielbiam jak chrupie, jak się ciągnie i jak jest nieziemsko słodkie i kremowe!
Ojj mogłabym pożerać snickersy dzień i noc!
Dziś mam dla Was przepis na GENIALNE ( ale to GENIALNE ) ciasto bez pieczenia – z kremem z mleka w proszku, masą kajmakową i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
Prawdziwe niebo w gębie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 25×20 )
* herbatniki kakaowe – ok.200 g
* herbatniki zwykle – ok. 300 g
* mleko w proszku – 400 g
* mleko 2% – 250 ml
* drobny cukier – ok. 1 szkl
* masło – min 82% – 200 g
* masa kajmakowa / krówka – ok. 250 g
* orzeszki arachidowe – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier – gotujemy, studzimy.
Do chłodnej masy stopniowo wsypujemy mleko w proszku cały czas miksując.
Na dnie blachy wyłożonej papierem układamy warstwę jasnych herbatników, a następnie:
1/3 masy mlecznej -> herbatniki kakaowe -> masa kajmakowa ->herbatniki kakaowe -> 1/3 masy mlecznej -> herbatniki zwykłe -> 1/3 masy mlecznej -> herbatniki zwykłe -> masa kajmakowa.
Obficie posypujemy podprażonymi orzeszkami.
Wkładamy do lodówki i zajadamy po zastudzeniu!
Smacznego!