Śniadaniowa „pizza” na cieście francuskim
To takie danie na poważne śniadanie. Najbardziej lubię przygotowywać takie „pizze” w weekend. Wieczorem przesmażam warzywa (w zasadzie dowolne, ale mix papryki i cebuli wystarczy), rano tylko hop na gotowe ciasto francuskie, jajko i gotowe!
Oczywiście możecie takie śniadaniowe „zapiekanki” przygotować w wersji „na bogato” dodając pokruszoną fetę czy ulubioną szynkę.
Ze standardowego arkusza gotowego ciasta francuskiego piekę zazwyczaj dwie duże porcje tej „pizzy”, każdą z podwójnym jajkiem na wierzchu. Takie śniadanie od razu postawi Was na nogi!
Składniki:- ciast francuskie - 1 arkusz, chłodzon
- jajko - 2-4 szt
- papryka czerwona - 1 szt
- cebula czerwona - 1 szt
- tymianek - 1/2 łyżeczki, suszony
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 1 łyżka
- sezam - ok. 1 łyżka, opcjonalnie
- posiekana natka/ szczypior - opcjonanie, do posypania wierzchu
Na oleju przesmaż (krótko, warzywa mają tylko zmięknąć) pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie ostudź.
Z wyciągniętego prosto z lodówki ciasta francuskiego wykrój dwa kwadraty/prostokąty, zawiń wokół ok. 1 cm wyższy brzeg. Ciasto nakłuj widelcem. Na wierzchu rozłóż porcję przesmażonych warzyw tak, aby na środku było wolne miejsce na późniejsze wbicie jajek.
Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagranego do 220 oC, piecz ok. 12 minut. Wbij jajka, warzywa posyp sezamem i zapiekaj przez kolejnych ok. 6 minut, aż białko jajka się zetnie. Podawaj na ciepło, posypane natką lub posiekanym szczypiorem. Ja lubię dodatkowo sos chili :)