Śniadanie do łóżka #48: Omlet z fetą i szparagami

Śniadanie do łóżka #48: Omlet z fetą i szparagami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #48: Omlet z fetą i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






























Uwielbiam ten stosunkowo krótki czas w roku kiedy mogę do woli cieszyć się szparagami. Gdy byłam młodsza niespecjalnie za nimi przepadałam, a teraz staram się wykorzystywać je we wszystkich możliwych konfiguracjach. Wczoraj na przykład, jadłam fantastycznego okonia z ich dodatkiem w mojej ulubionej restauracji Rozbrat 20, a dzisiaj dodaję je do śniadaniowego omletu. Z dodatkiem fety smakuje tak wspaniale, że mogłabym go jeść już codziennie.
Omlet z fetą i szparagami (1 porcja)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 4 zielone szparagi
- 20g sera feta
- pieprz
- masło

Zmiksuj jajko z odrobioną mielonego pieprzu i mąką aż uzyskasz jednolitą, lekko puszystą masę. Dodaj pokruszony na małe kawałki ser feta i wymieszaj łyżką. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej masło i wylej masę na omlet. Umieść już na patelni w omlecie równolegle szparagi. Smaż aż masa zetnie się z jednej strony, a następnie delikatnie, używając łopatki przerzuć omlet na drugą stronę. Daj omletowi chwilę się usmażyć z drugiej strony i przerzuć go na talerz.

Śliwka

Kategorie przepisów