Śniadanie do łóżka #30: Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym

Śniadanie do łóżka #30: Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #30: Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiejsze śniadanie przywołało tyle wspaniałych wspomnień! Pamiętam, jak zmęczona narciarskimi zmaganiami dobijałam do restauracji na stoku i zamawiałam sobie to właśnie danie. Niby obiad, niby deser zawsze dodawał nam energii na następne zjazdy. W domu nazywaliśmy to zdrobniale "kajzerkami". Więc zawsze gdy wracałam ze szkoły i czułam ten piękny zapach, krzyczałam w drzwiach "Mamooo są kajzeeeerki?", a ona otwierała piekarnik (w którym czekały na nasz powrót) i cały dom wypełniał się ich słodyczą. Dzisiaj jadłam je po raz pierwszy od lat, bo ostatnio jakoś o "kajzerkach" zapomnieliśmy, a narty dopiero przede mną. Są pyszne jak zwykle, nic się nie zmieniło. Dla mnie śniadanie idealnie, nic dodać nic ująć.
Kaiserschmarrn- austriacki omlet z domowym musem jabłkowym (2-3 porcje)
- 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 250g mąki
- 1 filiżanka mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 100g rodzynek
- 2 łyżki rumu
- cukier puder (do posypania)
- oliwa (do smażenia)

Mus:
- 3 średnie kwaśne jabłka
- filiżanka wody
- ewentualnie sok z cytryny/ cukier ( w zależności od smaku jabłek)

Zacznij od musu. Obierz jabłka ze skórki i pokrój na małe kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych. Wrzuć je do rondelka i zalej połową filiżanki wody. Zagotuj. Gdy jabłka się zagotują a woda wyparuje, dodaj kolejną połowę filiżanki i gotuj aż wytworzy się w miarę jednolity mus. Moje jabłka miały perfekcyjny smak, dodałam tylko sok z połówki cytryny, jeśli twoje są za mało kwaśne, lub za mało słodkie, dopraw je wedle uznania.
Rodzynki zalej rumem i pomieszaj. Odstaw na później.
Oddziel żółtka od białek i umieść je w dwóch osobnych miskach. Masło roztop w małym rondelku
Do żółtek dodaj cukier i zacznij miksować. Dodaj mąkę i mleko, zmiksuj. Powstanie kleista masa. Dodaj wystudzone masło i zmiksuj.
W oddzielnej misce ubij białka ze szczyptą soli. Gdy są już na tyle ubite, że odwrócone do góry nogami trzymają się w misce, dodaj je do drugiej masy razem z rodzynkami i pomieszaj łyżką, żeby stworzyły jednolitą masę (nie miksuj, bo białka opadną).
Patelnie wysmaruj oliwą i rozgrzej. Wylej na nią grubą warstwę omleta i smaż z dwóch stron aż się zetnie. Porwij omlet na kawałki, posyp cukrem pudrem i podaj z musem jabłkowym. Możesz podać na ciepło lub na zimno (ja wolę na zimno).

Śliwka

Kategorie przepisów