Śniadanie do łóżka #23: Omlette du fromage

Śniadanie do łóżka #23: Omlette du fromage
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #23: Omlette du fromage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pamiętacie odcinek Laboratorium Dextera, w którym jedynym zwrotem, które mógł wypowiadać główny bohater było Omlette du fromage? :) Odcinek i sformułowanie to zapada w pamięć, jednak w rzeczywistości takie danie nie istnieje, ponieważ we Francji na omlet z serem mówi się Omlette au fromage! Kuchnia francuska kojarzy się ludziom z wyrafinowaniem i ekskluzywnymi produktami. Będąc na wymianie na północy Francji trafiłam do bardzo prostej francuskiej rodziny. Wtedy przekonałam się o tym, że przeciętny Francuz wcale nie jest elegancki i nie żywi się codziennie żabimi udkami. Wręcz przeciwnie, głównymi składnikami ich kuchni było pieczywo, pasztety, wędliny, sery i jajka. Z okazji mojego przyjazdu przygotowali bardziej wykwintny obiad, podając na stół pieczonego królika, którego hodowali i własnoręcznie zabili (gdybym wiedziała, że to zrobią specjalnie dla mnie to bym ich powstrzymała!). Dlatego omlet z kozim serem i szynką jak najbardziej wpisuje się w proste śniadaniowe menu przeciętnego Francuza. Myślę, że tak przygotowany omlet podany prosto do łóżka zadowoli także nie jednego Polaka :)
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #23: Omlette du fromage - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Francuski omlet z kozim serem i szynką
2 jajka
łyżka wody
60 g koziego sera
plaster szynki
4 pieczarki
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz


1. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy obrane pieczarki, dodajemy pieprzu i smażymy przez kilka minut aż zbrązowieją. Zdejmujemy z patelni, a pozostałe masło odlewamy do miseczki. W kąpieli wodnej (w miseczce nad gotującą się wodą) rozpuszczamy kozi ser. Odstawiamy, dodajemy pokrojoną szynkę oraz pieprz.

2. Do miseczki rozbijamy jajka, dodajemy wodę, sól, pieprz i lekko roztrzepujemy widelcem. Patelnię (o średnicy 20 cm) rozgrzewamy i smarujemy ją pędzelkiem topionym masłem. Wlewamy masę jajeczną i smażymy aż brzegi omletu się zetną. Widelcem zbieramy masę jajeczną i przesuwamy ją na środek, smażymy minutę. Na środek omletu wykładamy farsz z koziego sera i zawijamy omlet z każdej strony, tworząc sakiewkę. Przekładamy na talerz, posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczarkami.

Tosia

Kategorie przepisów