Śniadanie do łóżka #223: Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami
Aż trudno uwierzyć, że niedawno wróciłam z Hiszpanii, gdzie w najlepsze latałam na bosaka po piasku i eksploatowałam, ostatni raz w tym roku, moje zwiewne, letnie sukienki. Powrót był jak strzał w twarz otwartą dłonią, 8 stopni, deszcz i wichura. Mimo, że mogłam się tego spodziewać, wyjście z tego szoku zajęło mi kilka dni. A jeszcze kilka dni później przypomniałam sobie to, że ja właściwie kocham jesień. Może nie za te ulewy, nie za budzenie się w nocy z zimna, ani tym bardziej za konieczność ubierania dziecka w sto warstw zanim wreszcie wyjdziemy z domu. Za piękne kolory, za te promienie słoneczne, za spokój, za śliwki i grzyby. I za wiele innych, bo każda pora roku ma w sobie coś magicznego.
Jak każdego foodie (czytaj: żarłoka) najbardziej cieszy mnie zmiana smaków. Nagle nabieram ochoty na rozgrzewające zupy, herbaty (z prądem!) i mocne, intensywne zioła. W mojej kuchni panuje dziwny spokój, którego nie umiem określić słowami. To chyba dlatego, że nie pędzę już, aby wyjść z domu, wykorzystać upał (lub się przed nim schować w mniej nagrzewającym się mieszkaniu). Cieszę się naszym domowym ogniskiem i pokazuję Julkowi, jak fajnie skwierczą karmelizujące się jabłka.
No i właśnie o nie się dzisiaj rozchodzi. I o małe ziarenka, które bez dodatkowych starań, zmieniają się w pyszną galaretkę. Jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z chia, to powiem wam, że dość mocno przypomina "nasze" siemię lniane, ale jest przyjemniejsze w smaku. Nasiona można zalać dowolnym płynem (ja wybrałam mleko), a płyn ten wchłoną i zmienią w żel. Warto spróbować, bo takie śniadanie to niezły kopniak energetyczny na cały dzień.
Pudding chia z karmelizowanymi jabłkami (1 porcja)
- 1 łyżka nasion chia
- 9 łyżek mleka
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- pół jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- 10 listków rozmarynu
- 1/4 szklanki wody
- Mleko rozgrzej w małym garnuszku, dodaj miód i cynamon i podgrzewaj aż miód się rozpuści.
- Zdejmij z ognia i wystudź.
- Nasiona chia zalej wystudzonym mlekiem i wsadź do lodówki. Możesz przygotować je wieczorem i wstawić na noc, lub w innym momencie na minimum 2 godziny.
- Wstawione do lodówki nasiona co jakiś czas przemieszaj.
- Gdy z nasion powstanie galaretka, przygotuj jabłka.
- Pokrój jabłko na średniej wielkości kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj jabłka, miód, rozmaryn i cynamon. Smaż chwilę aż lekko zbrązowieją i zalej wodą. Smaż aż woda w pełni wyparuje.
- Ciepłe jabłka ułóż w szklance na puddingu chia.