Śniadanie do łóżka #21: Czekoladowy pudding z croissantami
Obserwując zainteresowanie cyklem Śniadanie do łóżka stwierdzam, że wyraźnie większą popularnością cieszą się notki z przepisami na słodkie śniadania. Zgodnie z Waszymi preferencjami przygotowałam śniadaniowy deser, którym wspaniale można rozpocząć leniwą niedzielę.
W wakacje prezentowałam już karmelowy pudding ryżowy z malinami , dzisiaj też będzie pudding, ale zupełnie inny. W smaku jest czekoladowy, mimo, że wykorzystałam do niego jedynie kakao. Jego bazą są croissanty, które uwielbiam, dlatego sama nie wiem czy bardziej w przepisie mnie zachwycają francuskie rogaliki, czy czekoladowo-karmelowy smak :)
Takie kokilki z puddingami można przygotować wieczorem i odstawić na noc, by rano będąc zaspanym włożyć je od razu do piekarnika!
Czekoladowy pudding z croissantami /2 kokilki
60 g cukru pudru
2 łyżki kakao
25 ml wrzącej wody
jajko
40 ml mleka
60 ml śmietanki kremówki
czerstwy croissant
1. Cukier puder przesiewamy z kakao i zalewamy wrzątkiem. Mieszając dodajemy rozbełtane jajko, mleko i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką.
2. Croissanta rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy go do kokilek. Kawałki croissanta zalewamy wcześniej przygotowaną masą, tak aby czubek rogalika wystawał z kokilek. Tak przygotowane miseczki odstawiamy na 10 minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puddingi pieczemy przez 20 minut.
Tosia
Czekoladowy pudding z croissantami /2 kokilki
60 g cukru pudru
2 łyżki kakao
25 ml wrzącej wody
jajko
40 ml mleka
60 ml śmietanki kremówki
czerstwy croissant
1. Cukier puder przesiewamy z kakao i zalewamy wrzątkiem. Mieszając dodajemy rozbełtane jajko, mleko i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy trzepaczką.
2. Croissanta rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy go do kokilek. Kawałki croissanta zalewamy wcześniej przygotowaną masą, tak aby czubek rogalika wystawał z kokilek. Tak przygotowane miseczki odstawiamy na 10 minut.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Puddingi pieczemy przez 20 minut.
Tosia