Śniadanie do łóżka #124: Kasza manna z różanym miodem
Dziś będzie w kilku słowach, czyli szybko, bo czasem tak wyglądają poranki. Jeśli potrzebujecie rozgrzewacza w listopadowe poranki i lubicie śniadania na słodko, to być może poniższy przepis przypadnie Wam do gustu.
Domyślam się, że nie każdy ma z nią przyjemne wspomnienia z dzieciństwa. Jeśli jednak na myśl o kaszy mannie, czy zupie mlecznej uśmiechacie się, spróbujcie jej z dodatkiem miodu.
Miód nazwałam umownie różanym, ponieważ dodałam do niego wody różanej. To mój nowy hit, dodawany często do zielonej, jaśminowej herbaty. Chociaż kasza w klasycznej wersji z syropem malinowym będzie równie pyszna.
Kasza manna z różanym miodem/1 porcja
- 200 ml mleka
- 5-6 łyżek kaszy manny
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki wody różanej
- suszone płatki róży
- Miód mieszamy z wodą różaną.
- 170 ml mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Do reszty mleka wsypujemy kaszę manną i energicznie mieszamy.
- Gdy mleko zacznie się gotować, dodajemy namoczoną kaszę i cały czas mieszając gotujemy, aż kasza zgęstnieje do upragnionej konsystencji (ok. 2 minut).
- Kaszę przelewamy do miseczki i podajemy z miodem i suszonymi płatkami róży.