Śniadanie do łóżka #1: Jajka w kokilkach ze szparagami

Śniadanie do łóżka #1: Jajka w kokilkach ze szparagami
Zdjęcie - Śniadanie do łóżka #1: Jajka w kokilkach ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mówi się, że to najważniejszy dla zdrowia posiłek w ciągu dnia. Ciężko jednak cieszyć się obfitym i pysznym śniadaniem, kiedy trzeba w ciągu tygodnia wcześnie wstać i szybko gdzieś pędzić. Inaczej jest w weekend, można dłużej pospać i cieszyć się porannym posiłkiem. Możliwości stworzenia menu śniadaniowego jest dużo- od szybkich i lekkich dań na słodko, do skomplikowanych, sycących i wytrawnych potraw. Dlatego postanowiłyśmy rozpocząć nowy cykl - Śniadanie do łożka! W każdą niedzielę, znajdziecie u nas notkę, która mamy nadzieję zainspiruje was do celebrowania śniadania. Największą przyjemność daje smakowite śniadanie przyniesione nam do łóżka przez bliską osobę, zatem zacznijmy dzisiejszy dzień Śniadaniem do łóżka :)
Jajka w kokilkach ze szparagami
*proporcje na 1 foremkę
2 jajka
łyżka śmietanki kremówki lub jogurtu naturalnego
2 łodygi szparagów
pietruszka
łyżka miękkiego masła
pieprz
sól

Obieramy szparagi, szczególnie dolną część łodyg. Kroimy je na 3-4 części i wrzucamy do osolonej wody na 4 minuty lub gotujemy na parze. Przekładamy do zimnej wody i studzimy.
Kokilki smarujemy masłem od wewnątrz i posypujemy solą i pieprzem. Na dnie foremek kładziemy kawałki szparagów, zostawiając główki do dekoracji. Jajka wbijamy do miseczki i delikatnie przelewamy do foremki. Na białko wylewamy łyżkę kremówki lub jogurtu naturalnego, uważając na żółtko. Główki szparagów umieszczamy pionowo w foremce, aby wystawały. Jajka pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, przynajmniej 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy białko jest odpowiednio ścięte i czy konsystencja żółtka nam odpowiada. Jeśli nie - pieczemy jeszcze od 2 do 4 minut dłużej.

Tosia

Kategorie przepisów