Smørrebrød – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami

Smørrebrød – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami

4

Smørrebrød, czyli z języka duńskiego „chleb z masłem” to jedna z najpopularniejszych potraw w kraju nad Sundem (i zresztą w większości Skandynawii). Można byłoby się zastanawiać, cóż takiego niesamowitego w kanapce, którą również w Polsce spożywamy na porządku dziennym, jednakże Duńczycy opanowali sposób ich serwowania do perfekcji. Smørrebrød podaje się zwyczajowo na pieczywie żytnim zwanym rugbrød, smaruje masłem i serwuje z przeróżnymi dodatkami: pieczenią, krewetkami, śledziem, różnymi wędzonymi rybami, jajkami i przeróżnymi warzywami. Duńska kanapka ma mnóstwo odmian, jednakże to, co jest charakterystyczne to otwarta forma i mnogość składników, które pozwalają na jedzenie wyłącznie nożem i widelcem.

Według źródeł smørrebrød został wymyślony przez duńskich rolników. Wykorzystywali oni resztki z kolacji z poprzedniego dnia i serwowali je na żytnim pieczywie. Później kanapka była przygotowywana przez robotników w trakcie rewolucji przemysłowej, a z czasem pojawiła się w restauracjach — pierwszą z nich była kopenhaska Nimb w ogrodach Tivoli. Z czasem smørrebrød stało się wręcz narodową potrawą.

Będąc w Kopenhadze najbardziej posmakowało mi smørrebrød med æg og rejer – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami, podana z majonezem, szczypiorkiem i skórką z cytryny, którą jadłem na targu w Torvehallerne. Dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować prosty przepis na tę klasyczną duńską potrawę. Niby nie jest to nic odkrywczego, ale w takiej formie ta kanapka smakuje naprawdę doskonale. Smørrebrød polecam przygotować na dobrym żytnim pieczywie na zakwasie lub pumperniklu, bo tak smakuje zdecydowanie najlepiej.

Zdjęcie - Smørrebrød – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smørrebrød med æg og rejer – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami 

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut

SKŁADNIKI

  • 4 kromki żytniego pieczywa lub pumpernikla
  • 4 duże jajka
  • 250 g małych krewetek, mrożonych bez pancerzy (kaliber 70/90)
  • mały pęczek szczypiorku
  • gałązka koperku
  • skórka z ćwiartki cytryny
  • 1 łyżka masła (najlepiej duńskiego)
  • 1 łyżka majonezu

PRZYGOTOWANIE

  1. Krewetki rozmrażamy, zdejmujemy pancerze, jeśli posiadają i czyścimy, jeżeli tego wymagają. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i ostawiamy do przestudzenia.
  2. Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut). Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na plasterki.
  3. Żytnie pieczywo smarujemy suto masłem. W dwóch rządkach układamy plasterki jajka. Na środek dajemy majonez i układamy w rządku krewetki.
  4. Kanapki dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, skórką cytryny pokrojoną w cienkie paseczki lub startą na tarce i koperkiem.
  5. Gotowe smørrebrød jemy sztućcami.

Zdjęcie - Smørrebrød – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów