Smørrebrød – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami
4
Smørrebrød, czyli z języka duńskiego „chleb z masłem” to jedna z najpopularniejszych potraw w kraju nad Sundem (i zresztą w większości Skandynawii). Można byłoby się zastanawiać, cóż takiego niesamowitego w kanapce, którą również w Polsce spożywamy na porządku dziennym, jednakże Duńczycy opanowali sposób ich serwowania do perfekcji. Smørrebrød podaje się zwyczajowo na pieczywie żytnim zwanym rugbrød, smaruje masłem i serwuje z przeróżnymi dodatkami: pieczenią, krewetkami, śledziem, różnymi wędzonymi rybami, jajkami i przeróżnymi warzywami. Duńska kanapka ma mnóstwo odmian, jednakże to, co jest charakterystyczne to otwarta forma i mnogość składników, które pozwalają na jedzenie wyłącznie nożem i widelcem.
Według źródeł smørrebrød został wymyślony przez duńskich rolników. Wykorzystywali oni resztki z kolacji z poprzedniego dnia i serwowali je na żytnim pieczywie. Później kanapka była przygotowywana przez robotników w trakcie rewolucji przemysłowej, a z czasem pojawiła się w restauracjach — pierwszą z nich była kopenhaska Nimb w ogrodach Tivoli. Z czasem smørrebrød stało się wręcz narodową potrawą.
Będąc w Kopenhadze najbardziej posmakowało mi smørrebrød med æg og rejer – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami, podana z majonezem, szczypiorkiem i skórką z cytryny, którą jadłem na targu w Torvehallerne. Dlatego dzisiaj postanowiłem przygotować prosty przepis na tę klasyczną duńską potrawę. Niby nie jest to nic odkrywczego, ale w takiej formie ta kanapka smakuje naprawdę doskonale. Smørrebrød polecam przygotować na dobrym żytnim pieczywie na zakwasie lub pumperniklu, bo tak smakuje zdecydowanie najlepiej.
Smørrebrød med æg og rejer – duńska kanapka z jajkiem i krewetkami
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
- 4 kromki żytniego pieczywa lub pumpernikla
- 4 duże jajka
- 250 g małych krewetek, mrożonych bez pancerzy (kaliber 70/90)
- mały pęczek szczypiorku
- gałązka koperku
- skórka z ćwiartki cytryny
- 1 łyżka masła (najlepiej duńskiego)
- 1 łyżka majonezu
PRZYGOTOWANIE
- Krewetki rozmrażamy, zdejmujemy pancerze, jeśli posiadają i czyścimy, jeżeli tego wymagają. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i ostawiamy do przestudzenia.
- Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut). Studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy na plasterki.
- Żytnie pieczywo smarujemy suto masłem. W dwóch rządkach układamy plasterki jajka. Na środek dajemy majonez i układamy w rządku krewetki.
- Kanapki dekorujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, skórką cytryny pokrojoną w cienkie paseczki lub startą na tarce i koperkiem.
- Gotowe smørrebrød jemy sztućcami.