Śmietana ryżowa - najprostsza z makaronu ryżowego - Zakręcony wege...
Dzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej.
Składniki:
- ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelki),
- wyciśnięty sok z połowy cytryny,
- dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną konsystencję),
ja użyłam niesłodzonego sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól do smaku, odrobina pieprzu.
Wykonanie:
Makaron wrzucić do blendera, zalać go mlekiem - na początku do połowy wysokości makaronu, dodać sok z cytryny, odrobinę soli, i pieprzu. Zmiksować na najwyższych obrotach, spróbować, czy jest wystarczająco przyprawione, gdy potrzeba doprawić do smaku, dodać olej, ponownie zmiksować. Jeśli będzie za gęste dolać jeszcze mleka i zmiksować do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Śmietanę przelać do szklanego słoika i schować do lodówki.
Takiej śmietany można używać do zabielania zup, do sałatek, jak tylko lubimy.
Smacznego!!!