Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza
Paella to wyższa szkoła jazdy, ale na co dzień można ją z powodzeniem zastąpić tym daniem - prostym smażonym ryżem z dodatkami charakterystycznymi dla kuchni hiszpańskiej.
Smażony ryż à la paella
z chorizo i owocami morza
- 125g ryżu brązowego
- szczypta szafranu
- 80g ostrego chorizo
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki, białe części
- 270g mieszanki owoców morza
- 50g mrożonego zielonego groszku
- świeżo mielony pieprz
1) Ugotować ryż, a szafran namoczyć w niewielkiej ilości gorącej wody.
2) Chorizo pokroić w kostkę, wrzucić na zimną patelnię i włączyć palnik.
3) Wytopić tłuszcz, dodać posiekany czosnek i białe części dymki i podsmażyć.
4) Dodać rozmrożone owoce morza i smażyć przez kilka minut.
5) Dodać ryż i groszek.
6) Dodać na patelnię namoczony szafran razem z wodą.
7) Doprawić pieprzem, dokładnie wymieszać, smażyć przez minutę i podawać z cząstkami cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 530 kcal