Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.

Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.
Zdjęcie - Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ile domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej.


Zdjęcie - Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy.

Jeśli nie planuję gotowania bulionu rybnego (np. na galaretkę) karpia kupuję w płatach. Tak jest po prostu łatwiej, poza tym nie lubię wyrzucać niewykorzystanych części. Jeżeli jednak zdecydujecie się na zakup karpia w całości wybierajcie raczej średnie okazy o wadze ok. 1,8 kg. Będą smaczniejsze. Wiele osób uważa, że karp ma 'mulisty' posmak i coś w tym jest. Jednak prawdą jest też, że jeżeli karp pochodzi z dobrej hodowli, to dobrze smakuje. Jeżeli nie macie pewności, co do pochodzenia ryby, jest kilka zabiegów pozwalających na pozbycie się (lub chociaż zniwelowanie) niechcianego posmaku. Składniki: 2 płaty świeżego karpia po ok. 450-500g lub 1kg karpia podzielonego na dzwonka
sól
pieprz (używam zielonego)
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
skórka otarta z cytryny według uznania
3/4 szklanki bułki tartej
masło klarowane do smażenia
opcjonalnie dodatkowo: 1 cebula, pokrojona w plasterki
ok. 500 ml mleka
sól

Płaty karpia dokładnie umyć, osuszyć. Cienkim, ostrym nożem zaczynając za częścią brzuszną, zacząć wycinać ości równolegle do mięsa. Rybę odwrócić skórą do góry i nożem przesuwać się po ościach w stronę grzbietu, aż do końca. Następnie odciąć płetwy i wyrównać filety. Ze skóry usunąć pozostałe łuski. Rybę jeszcze raz opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć.Każdy filet podzielić na ok. 4 cm paski. Pęsetą wyciągnąć z boków tyle ości, ile się uda.* Kawałki ryby oprószyć solą, układać w zamykanym (najlepiej szklanym) pojemniku, przekładając plasterkami cebuli. Odstawić pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Można zostawić na noc. Około 30 minut przed smażeniem rybę wyjąć i dokładnie osuszyć. Każdy kawałek ponownie oprószyć solą oraz pieprzem, skórką cytrynową, lubczykiem i natką. Przygotować dwa talerzyki i miseczkę. Na pierwszy talerz nasypać nieco mąki, w miseczce roztrzepać jajo, a na drugim talerzu przygotować bułkę tartą. Na patelni zacząć podgrzewać klarowane masło. Karpia obtaczać po kolei w mące, jajku i panierować w bułce. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron po ok. 5 minut. Następnie dosmażyć boki po ok 2 minuty.

Smacznego!
* Jeżeli macie pewność, że ryba jest z dobrej hodowli można pominąć namaczanie i od razu przejść do doprawiania, jednak marynowanie karpiowi na pewno nie zaszkodzi.



Kategorie przepisów