Smażone tofu z sezamem na colesławie z czerwonej kapusty
            
 
 
 Nie wiem czemu, tofu - chiński twarożek sojowy, jest tak mało popularne i niedoceniane poza Azją.
 
 To nieprawda, że jest mdłe czy niejakie w smaku, bo smak tofu podkręcają przecież przyprawy.
 Dobrze przyprawione, zamarynowane tofu, smakuje wybornie!:) 
 Uwielbiam go za to, że można go przygotowywać na milion sposobów i zawsze smakuje inaczej.
 
 Poza tym, tofu jest zdrowe, to kopalnia białka, dietetyczne, niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu.
 
 Dzisiejsza moja propozycja, to smażone, chrupiące kawałeczki tofu z sezamem, na aromatycznej, surówce z czerwonej kapusty.
 
 Muszę przyznać, że całość smakuje obłędnie!
 Lekko, smacznie i pożywnie:)
 
 Inspiracja: Planeta Smaku.
 
 Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
 - 1 łyżeczka sezamu
 - 1 łyżeczka oleju sezamowego
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - świeżo mielony pieprz
 - olej do smażenia
 
colesław czerwonej kapusty
- 0.5 główki czerwonej kapusty
 - 1 cebula
 - 2 łyżki octu winnego
 - 1 łyżka miodu
 - 1łyżeczka cukru
 - sól i świeżo mielony pieprz
 
Tofu pokroić na 8-10 kawałków.
 Sezam wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i pieprzem.
 Tofu zanurzyć w marynacie.
 Marynować minimum 15 minut. 
 Kapustę i cebulę pokroić w pióra.
 Doprawić octem, miodem, cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
 Tofu smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
 Usmażone tofu podawać na colesławie z czerwonej kapusty.