Smażone tofu z sezamem na colesławie z czerwonej kapusty
Nie wiem czemu, tofu - chiński twarożek sojowy, jest tak mało popularne i niedoceniane poza Azją.
To nieprawda, że jest mdłe czy niejakie w smaku, bo smak tofu podkręcają przecież przyprawy.
Dobrze przyprawione, zamarynowane tofu, smakuje wybornie!:)
Uwielbiam go za to, że można go przygotowywać na milion sposobów i zawsze smakuje inaczej.
Poza tym, tofu jest zdrowe, to kopalnia białka, dietetyczne, niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu.
Dzisiejsza moja propozycja, to smażone, chrupiące kawałeczki tofu z sezamem, na aromatycznej, surówce z czerwonej kapusty.
Muszę przyznać, że całość smakuje obłędnie!
Lekko, smacznie i pożywnie:)
Inspiracja: Planeta Smaku.
Składniki:
- 1 kostka naturalnego tofu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- olej do smażenia
colesław czerwonej kapusty
- 0.5 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1łyżeczka cukru
- sól i świeżo mielony pieprz
Tofu pokroić na 8-10 kawałków.
Sezam wymieszać z olejem sezamowym, sosem sojowym i pieprzem.
Tofu zanurzyć w marynacie.
Marynować minimum 15 minut.
Kapustę i cebulę pokroić w pióra.
Doprawić octem, miodem, cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Tofu smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Usmażone tofu podawać na colesławie z czerwonej kapusty.