Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami

Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami

   Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g arbuza
  • 280 g podudzi z kurczaka (4 sztuki)
  • 200 g rukoli
  • 120 g mango
  • 120 g świeżego ogórka
  • 120 g dressingu winegret
  • 80 g malin
  • 15 pomidorków cherry (koktajlowe)
  • 90 g marynaty Kujawski słodka papryka – przepis tutaj
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • ⅓ pęczka bazylii
  • sól, pieprz - do smaku

na dressing winegret:

  • olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 60%
  • sok z cytryny – 30%
  • musztarda – 10%
  • sól, pieprz, cukier (bądź miód) - do smaku

 

Przygotowanie:

Kawałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę i kości (mięso przy kości nacinać z każdej strony i wysuwać z mięsa). Pokroić w kostkę, włożyć do miski i polać marynatą mieszając, aby każdy kawałek kurczaka był nią otoczony. Przykryć, postawić w chłodnym miejscu i marynować mięso w marynacie Kujawski słodka papryka przez 2 godz.

 

Arbuza wykroić ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Pomidory umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Ogórka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Rukolę umyć i osuszyć.

 

Sok z cytryny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Następnie powoli dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, energicznie mieszając. Gdy dressing będzie gotowy, możemy dodać trochę gorącej wody, co spowoduje zahartowanie dressingu - dressing się nie zwarzy.

 

Mięso z kurczaka usmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć nadmiar oleju. Połączyć z dressingiem winegret i wymieszać. Dodać pozostałe przygotowane składniki i delikatnie zamieszać. Posypać malinami przeciętymi na pół, orzechami uprażonymi w piekarniku w temperaturze 180°C na jasnozłoty kolor i posiekaną bazylią.

Kategorie przepisów