Smażone podudzia z kurczaka z arbuzem, mango i malinami
Składniki:
- 500 g arbuza
- 280 g podudzi z kurczaka (4 sztuki)
- 200 g rukoli
- 120 g mango
- 120 g świeżego ogórka
- 120 g dressingu winegret
- 80 g malin
- 15 pomidorków cherry (koktajlowe)
- 90 g marynaty Kujawski słodka papryka – przepis tutaj
- 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 1 garść orzechów nerkowca
- ⅓ pęczka bazylii
- sól, pieprz - do smaku
na dressing winegret:
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 60%
- sok z cytryny – 30%
- musztarda – 10%
- sól, pieprz, cukier (bądź miód) - do smaku
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć skórę i kości (mięso przy kości nacinać z każdej strony i wysuwać z mięsa). Pokroić w kostkę, włożyć do miski i polać marynatą mieszając, aby każdy kawałek kurczaka był nią otoczony. Przykryć, postawić w chłodnym miejscu i marynować mięso w marynacie Kujawski słodka papryka przez 2 godz.
Arbuza wykroić ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Pomidory umyć, osuszyć i przeciąć na pół. Ogórka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i pokroić w kostkę o wielkości 1,5 cm. Rukolę umyć i osuszyć.
Sok z cytryny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i cukrem. Następnie powoli dodać olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, energicznie mieszając. Gdy dressing będzie gotowy, możemy dodać trochę gorącej wody, co spowoduje zahartowanie dressingu - dressing się nie zwarzy.
Mięso z kurczaka usmażyć na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia, przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć nadmiar oleju. Połączyć z dressingiem winegret i wymieszać. Dodać pozostałe przygotowane składniki i delikatnie zamieszać. Posypać malinami przeciętymi na pół, orzechami uprażonymi w piekarniku w temperaturze 180°C na jasnozłoty kolor i posiekaną bazylią.