Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym
  • SKŁADNIKI:
  • Ciasto :
  • ** mąka pszenna – 2 szkl
  • ** jajko L – 1 szt
  • ** ciepła woda – 125 ml
  • ** sól – 1 szczypta
  • Farsz:
  • ** łosoś ( ze skórą ) – 300 g
  • ** gorgonzola – 80 g
  • ** skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
  • ** natka pietruszki – 1 pęczek
  • ** oliwa – 4 łyżki
  • ** sól
  • ** pieprz
  • ** gałka muszkatołowa
  • Sos:
  • ** bazylia – 1 pęczek
  • ** śmietana 30% - 50 ml
  • ** sól morska
  • ** pieprz
  • ** czosnek – 1 malutki ząbek
  • ** śmietana 18% gęsta – 50 ml
  • ** cukier – 1 szczypta
  • Dodatkowo:
  • ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko idzie sprawnie , jak najlepszej kucharce.

Dziś mam dla Was przepis na wersję mniej spotykaną , co absolutnie nie oznacza , że mniej smaczną. Delikatne ciasto wypełnione przepysznym farszem z łososia , sera gorgonzoli i lekkiego sosu na bazie bazylii wręcz zachwyca!

Przysmażone na smalczyku  Smakowita Pajda z dodatkiem ziół ogrodowych są daniem , którego nie powstydziłaby się najlepsza restauracja.

 

  Zdjęcie - Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Na stolnicę przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Robimy wgłębienie  wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.

Wyrabiamy gładkie  zwarte ciasto.

Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.

FARSZ:

Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.

Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.

Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.

SOS:

Listki bazylii siekamy , wkładamy do rondelka.

Dodajemy śmietankę 30% i na bardzo wolnym ogniu zagotowujemy.

Po zagotowaniu miksujemy blenderem.

Doprawiamy solą , pieprzem , szczyptą cukru.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę malutki ząbek czosnku i mieszamy z gęstą śmietaną.

Kilkanaście sekund podgotowujemy ciągle mieszając – by zgęstniał.

FARSZ:

Przygotowany sos bazyliowy dodajemy do łososia i gorgonzoli.

Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Zdjęcie - Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CAŁOŚĆ:

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy , za pomocą szklanki wycinamy kółka.

Na środek kładziemy łyżkę farszu , zamykamy , sklejamy brzegi ( ja robię to za pomocą widelca , Wy śmiało możecie pokusić się o falbankę ).

Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut od momentu wypłynięcia na powiechnię.

Przez podaniem podsmażamy na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Smacznego!

Zdjęcie - Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Zdjęcie - Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

 

Kategorie przepisów