Smażone pierogi z kapustą i grzybami

Smażone pierogi z kapustą i grzybami
Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 150 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
  • 50 g cebuli
  • 70 g marchwi
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego, otartego majeranku
  • sól
  • pieprz
na ciasto:
  • 320 g mąki pszennej typ 500
  • 160 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju Kujawski 3 ziarna
  • ½ łyżeczki soli
Przygotowanie

Kapustę i startą marchew zalej wodą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe i gotuj pod przykryciem do miękkości. Odcedź i ostudź.


Grzyby pokrój i usmaż na oleju Kujawskim 3 ziarna.

Na Kujawskim zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj kapustę i smaż, aż straci wilgoć. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj z grzybami. Ostudź.


Mąkę przesiej, dodaj wrzątek, sól oraz Kujawski 3 ziarna. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez 10 min. Zawiń w folię i odstaw na 30 min.


Stolnicę oprósz mąką i rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy krążek kładź po łyżeczce farszu i zlepiaj pierogi. Odkładaj je na stolnicę „falbanką” do góry.


Na patelni rozgrzej olej Kujawski. Pierogi smaż na złoty kolor. Następnie podlej wodą do ⅓ wysokości i przykryj pokrywką. Duś przez 4-5 min., aż cały płyn odparuje.


Porada:

Do oprószenia stolnicy i ciasta użyj mąki ziemniaczanej – ułatwi to pracę z ciastem.


Na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów. Zamiast gotować je w wodzie, można usmażyć na patelni. Zachowają pełnię smaku, a dzięki olejowi użytemu do smażenia nie posklejają się. Warto też dodać, że olej Kujawski 3 ziarna świetnie nadaje się do smażenia, a swoim delikatnym aromatem uzupełnia smak potrawy.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów