Smażone bliny ziemniaczane z serem z Wiżajn i warzywami
Składniki na bliny ziemniaczane:
- 400 g mąki
- 2 ugotowane ziemniaki
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- Łyżka oleju Kujawskiego
- Sól
- Szczypta cukru
warzywa:
- Cukinia
- Ogórek
- Papryka czerwona
- Zielone jabłko
- Limonka lub cytryna
- Olej Kujawski z bazylią
- Koperek
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz
dodatki:
- 300 g sera z Wiżajn
- 250 ml kwaśnej śmietany
- Olej Kujawski 3 ziarna do smażenia
Przygotowanie
W misce połącz świeże drożdże, ciepłe niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż Ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim 3 Ziarna.
Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz.
Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha!
Produkcja: Kuchnia+