Smażone bliny ziemniaczane z serem z Wiżajn i warzywami

Smażone bliny ziemniaczane z serem z Wiżajn i warzywami

Zdjęcie - Smażone bliny ziemniaczane z serem z Wiżajn i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Smażone bliny ziemniaczane z serem z Wiżajn i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na bliny ziemniaczane:

  • 400 g mąki
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 40 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • Łyżka oleju Kujawskiego
  • Sól
  • Szczypta cukru

warzywa:

  • Cukinia
  • Ogórek
  • Papryka czerwona
  • Zielone jabłko
  • Limonka lub cytryna
  • Olej Kujawski z bazylią
  • Koperek
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

dodatki:

  • 300 g sera z Wiżajn
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • Olej Kujawski 3 ziarna do smażenia

Przygotowanie

W misce połącz świeże drożdże, ciepłe niegorące mleko, sól, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Składniki na zaczyn wymieszaj i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodaj pozostałe składniki: mąkę, zmielone ziemniaki, łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Ciasto wyrabiaj, aż Ci się znudzi. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

 

Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 6 równych porcji. Uformuj kule i odstaw ponownie. Kiedy ciasto podrośnie, uformuj okrągłe placki i usmaż je na oleju Kujawskim 3 Ziarna.

 

Ser zetrzyj na grubszej tarce. Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj sok z limonki lub cytryny, olej Kujawski z bazylią, siekane zioła, sól oraz pieprz.


Na upieczone bliny nakładaj porcję warzyw, tartego sera i łyżkę śmietany. Pycha!

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów