Smażone banany ze śmietanką kokosową
Jeśli masz dosłownie 5 minut i gości na nerwowo przebierających nogami już na progu domu, to jest deser dla Ciebie!
Zadowoli miłośników azjatyckich smaków, a do tego każdego weganina. Jeśli użyjecie certyfikowanych składników, nada się także dla osób na diecie bezglutenowej.
To banany smażone w papierze ryżowym (takim, w jakim przygotowuje się sajgonki), podane z ubitą śmietanką kokosową. Dodatek to odrobina słodkiego syropu- daktylowego, ryżowego, a nawet miodu.
Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki- mleko kokosowe - 1 puszka
- cukier - łyżeczka, lub inny słodzik
- banany - 4 sztuki, dojrzałe, zbrązowymi plamkami
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- papier ryżowy - 8 arkuszy
- syrop ryżowy - 4 łyżki (lub inny słodzik: syrop klowoy, miód...)
- olej - do smażenia
W rondelku podgrzej olej, taką ilość, by banany mogły być całe w nim zanurzone. Podgrzej.
Papier ryżowy namocz w wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), przez ok. 1 minutę. Rób to pojedynczo i kolejno. Przełóż na deskę do krojenia. Na każdym arkuszu papieru układaj połówkę banana, lekko oprósz ją cynamonem i zawiń "jak gołąbki", przykrywając banan z każdej strony ciastem.
Banany wkładaj do rozgrzanego tłuszczu i smaż ok. 2 minut, w połowie smażenia przewróć na druga stronę- banany są lekkie, mogą wypływać ponad powierzchnię oleju. Odsącz na ręczniku papierowym.
Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni na złoto.
Mleczko kokosowe dobrze schłódź. Do miski przełóż tylko gęstą warstwę, jaka zebrała się na górze puszki. Dodaj do niej cukier/inny słodzik, ubij mikserem na puszystą śmietankę, tak jak klasyczną śmietanę.
Usmażone banany ułóż na talerzu, polej słodkim syropem, np. ryżowym. Podawaj ze śmietanką kokosową, obsyp płatkami kokosa.