Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie

  • SKŁADNIKI :
  • Polenta:
  • * Kasza kukurydziana – 1 szklanka
  • * Woda – 2,5 szklanki
  • * Sól – 1 łyżeczka
  • * Parmezan - 30 g
  • * Pieprz - 1 szczypta
  • * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżeczka + 2 łyżki do smażenia
  • Mięso :
  • * Polędwiczka wieprzowa – 300 g
  • * Małe jabłko – 1 szt
  • * Szalotka – 1 szt
  • * Miód – 1 łyżeczka
  • * Musztarda ostra - 1 łyżeczka
  • * Sól – 0,5 łyżeczki
  • * Pieprz – 1 szczypta
  • * Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 100 g
  • Dodatkowo :
  • * Roszponka

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej , a obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje / smaży z każdej strony.

Zdjęcie - Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja dziś mam właśnie dla Was przepis na taką polentę – smażoną na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi , z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim niezwykłym aromatem , a zarazem delikatnością. Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa , kiedy to babcia częstowała nas świeżo pieczonym chlebem z domowym smalcem.

Do tego soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w winnym sosie o aromacie jabłek i świeża roszponka – danie iście królewskie , które śmiało może zagościć zarówno w restauracyjnym menu , jak i na naszym rodzinnym stole!


Zdjęcie - Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

POLENTA :

Kaszę kukurydzianą zalewamy wodą , solimy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Pod koniec dodajemy łyżeczkę smalczyku i starty parmezan.

Dokładnie mieszamy , pieprzymy do smaku.

Wyciągamy na niewielką prostokątną blachę wyłożoną folią aluminiową,  rozsmarowujemy na grubość ok. 1 cm i wygładzamy.

Wstawiamy do lodówki ( im dłużej w lodówce , tym później lepiej będzie się kroić ).

W zastygniętej wycinamy kółka za pomocą szklanki.

Każdy okrąg smażymy po kilka minut na smalczyku z ziołami ogrodowymi ( robimy to przed samym podaniem ).

 

MIĘSO:

Polędwiczkę oczyszczamy , nacieramy solą i pieprzem a następnie kroimy w plasterki.

Jabłko zalewamy wodą , gotujemy do momentu aż zacznie się rozpadać.

Przecieramy przez sito.

Dodajemy miód i musztardę.

W naczyniu z grubym dnem roztapiamy smalczyk cebulowo – jabłkowy  , dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę , chwilkę podsmażamy.

Wkładamy mięso , obsmażamy z dwóch stron , zalewamy jabłkowo – miodowo – musztardowym sosem , a następnie na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości.

Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem .

 

CAŁOŚĆ :

Uduszone polędwiczki podajemy na gorąco ze smażona polentą i świeżą sałatą.

Polewamy sosem powstałym podczas duszenia.

Smacznego!

Zdjęcie - Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy