Smażona parmezanowa polenta z polędwiczkami w winnym sosie
- SKŁADNIKI :
- Polenta:
- * Kasza kukurydziana – 1 szklanka
- * Woda – 2,5 szklanki
- * Sól – 1 łyżeczka
- * Parmezan - 30 g
- * Pieprz - 1 szczypta
- * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżeczka + 2 łyżki do smażenia
- Mięso :
- * Polędwiczka wieprzowa – 300 g
- * Małe jabłko – 1 szt
- * Szalotka – 1 szt
- * Miód – 1 łyżeczka
- * Musztarda ostra - 1 łyżeczka
- * Sól – 0,5 łyżeczki
- * Pieprz – 1 szczypta
- * Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem – 100 g
- Dodatkowo :
- * Roszponka
Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej , a obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej. Niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje / smaży z każdej strony.
Ja dziś mam właśnie dla Was przepis na taką polentę – smażoną na smalczyku Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi , z dodatkiem aromatycznego parmezanu. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim niezwykłym aromatem , a zarazem delikatnością. Przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa , kiedy to babcia częstowała nas świeżo pieczonym chlebem z domowym smalcem.
Do tego soczyste polędwiczki wieprzowe duszone w winnym sosie o aromacie jabłek i świeża roszponka – danie iście królewskie , które śmiało może zagościć zarówno w restauracyjnym menu , jak i na naszym rodzinnym stole!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
POLENTA :
Kaszę kukurydzianą zalewamy wodą , solimy i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 10 minut , co jakiś czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.
Pod koniec dodajemy łyżeczkę smalczyku i starty parmezan.
Dokładnie mieszamy , pieprzymy do smaku.
Wyciągamy na niewielką prostokątną blachę wyłożoną folią aluminiową, rozsmarowujemy na grubość ok. 1 cm i wygładzamy.
Wstawiamy do lodówki ( im dłużej w lodówce , tym później lepiej będzie się kroić ).
W zastygniętej wycinamy kółka za pomocą szklanki.
Każdy okrąg smażymy po kilka minut na smalczyku z ziołami ogrodowymi ( robimy to przed samym podaniem ).
MIĘSO:
Polędwiczkę oczyszczamy , nacieramy solą i pieprzem a następnie kroimy w plasterki.
Jabłko zalewamy wodą , gotujemy do momentu aż zacznie się rozpadać.
Przecieramy przez sito.
Dodajemy miód i musztardę.
W naczyniu z grubym dnem roztapiamy smalczyk cebulowo – jabłkowy , dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę , chwilkę podsmażamy.
Wkładamy mięso , obsmażamy z dwóch stron , zalewamy jabłkowo – miodowo – musztardowym sosem , a następnie na bardzo wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Pod koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem .
CAŁOŚĆ :
Uduszone polędwiczki podajemy na gorąco ze smażona polentą i świeżą sałatą.
Polewamy sosem powstałym podczas duszenia.
Smacznego!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.