Smalec z fasoli z rozmarynem

Smalec z fasoli z rozmarynem

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 30 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
  • 400 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a następnie usmaż na oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj odsączoną z zalewy fasolę i chwilę podgrzewaj.

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Zmiksuj fasolę z cebulą i czosnkiem na niezbyt gładką pastę. Możesz też rozgnieść warzywa za pomocą widelca. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Dodaj olej Kujawski Len + Rozmaryn tłoczony na zimno i wymieszaj. Podawaj z pieczywem.

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Okazja: Przystawka

Stopień trudności: Łatwe

 

Zdjęcie - Smalec z fasoli z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów