Słowenia: Jota - kapuśniak z fasolką i pomidorami
Zupa w różnych wersjach pojawia się na różnych stronach z kuchnią słoweńską.
Moja wersja jest właściwie kompilacją....
Składniki:
300 g surowego boczku wędzonego
300 g kiszonej kapusty
garść białej fasolki
garść kolorowej fasolki
1 1/2 kubka obranych i pokrojonych ziemniaków
2 liście laurowe
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka, czerwona czubrica
Fasolkę namoczyć na noc, rano ugotować do miękkości.
Boczek pokroić w większe kawałki, kawałek bardziej tłusty zostawić na skwarki.
W dużym garnku zagotować 3 litry wody, wrzucić boczek w kawałkach, pogotować pod przykryciem pół godziny. Dodać ziemniaki, listki laurowe, gotować dalej.
Jak ziemniaki zmiękną, dodać obie fasolki, kapustę i pomidory, gotpwać 15-20 minut.
Na skwarkach z boczku usmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać 2 łyżki mąki, rozprowadzić wodą i całość wlać do zupy. Dodać czosnek, zagotować, przyprawić, wyłączyć i zostawić pod przykryciem minimum pół godziny.
Jeść z chlebem posmarowanym masłem - nam wyszła bardzo ostra :)
Smacznego :)