"Słoneczniki" z ciasta francuskiego

"Słoneczniki" z ciasta francuskiego

Nazwalam je "sloneczniki",ale mozna tez sloneczka ,bo mamy promyki ,mamy tez sloneczny srodek zrobiony z odsaczonych brzoskwin w syropie-tak czy inaczej,znaczy ze wiosna jest,a lato juz nadchodzi!

Jesli mamy pod reka ciasto francuskie i brzoskwinie w syropie lub najlepiej swieze-odrobina pracy i zobaczycie jak jasno zrobi sie w mieszkaniu.

Zapraszam!

Zdjęcie - "Sloneczniki" z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - "Sloneczniki" z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"Sloneczniki" z ciasta francuskiego

Skladniki

.ciasto francuskie

.puszka brzoskwin w syropie

.cukier puder do posypania

 

Wykonanie

Brzoswinie odciskamy z syropu .

Rozkladamy ciasto francuskie,wyciskamy kolka za pomoca szklanki,na jedna porcje

.-2 krazki wieksze tej samej wielkosci

.-1 krazek mniejszy na spod

Dwa wieksze krazki nacinamy posrodku po przekatnej na 8 czesci ( pamietajmy,aby nie przeciac brzegu krazka ).

Pierwszy krazek wkladamy w srodek drugiego tak,aby przeciete trojkaciki przypadly posrodku przeciec pierwszego,teraz wyciagamy naciete trojkaty.

Dwa zlaczone juz krazki umieszczamy na mniejszym,spodzie kwiatu.

Jesli polowka brzoskwini jest za duza ,odcinamy jej fragment od spodu,dopasowujac jej rozmiar.

Zdjęcie - "Sloneczniki" z ciasta francuskiego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Umieszczamy brzoskwinie posrodku,dekorujemy jej wierzch paseczkami pozostalego ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 15 min.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów