"Słoneczniki" z ciasta francuskiego
Nazwalam je "sloneczniki",ale mozna tez sloneczka ,bo mamy promyki ,mamy tez sloneczny srodek zrobiony z odsaczonych brzoskwin w syropie-tak czy inaczej,znaczy ze wiosna jest,a lato juz nadchodzi!
Jesli mamy pod reka ciasto francuskie i brzoskwinie w syropie lub najlepiej swieze-odrobina pracy i zobaczycie jak jasno zrobi sie w mieszkaniu.
Zapraszam!
"Sloneczniki" z ciasta francuskiego
Skladniki
.ciasto francuskie
.puszka brzoskwin w syropie
.cukier puder do posypania
Wykonanie
Brzoswinie odciskamy z syropu .
Rozkladamy ciasto francuskie,wyciskamy kolka za pomoca szklanki,na jedna porcje
.-2 krazki wieksze tej samej wielkosci
.-1 krazek mniejszy na spod
Dwa wieksze krazki nacinamy posrodku po przekatnej na 8 czesci ( pamietajmy,aby nie przeciac brzegu krazka ).
Pierwszy krazek wkladamy w srodek drugiego tak,aby przeciete trojkaciki przypadly posrodku przeciec pierwszego,teraz wyciagamy naciete trojkaty.
Dwa zlaczone juz krazki umieszczamy na mniejszym,spodzie kwiatu.
Jesli polowka brzoskwini jest za duza ,odcinamy jej fragment od spodu,dopasowujac jej rozmiar.
Umieszczamy brzoskwinie posrodku,dekorujemy jej wierzch paseczkami pozostalego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st.C przez 15 min.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!