Słodko-kwaśny kurczak z żółtym ryżem
Kilka dni temu naszła mnie wielka ochota na zupkę chińską. Z wyrzutami sumienia poszłam do kuchni, zalewając ją wrzątkiem. Los postanowił mnie ukarać za to, bo mój telefon, do którego jestem bardzo przywiązana wpadł mi prosto do zupy i odmówił dalszej współpracy. Aby sytuacja nigdy więcej się nie powtórzyła z innymi półproduktami, opracowałam przepis na domowy sos słodko-kwaśny, przypominający ten dostępny w słoiku na półkach sklepowych. Osobiście uważam, że skoro wersja którą prezentuję jest zdrowsza i subiektywnie smaczniejsza to warto poświęcić jej odrobinę więcej czasu niż na podgrzanie gotowego sosu.
Słodko-kwaśny kurczak z żółtym ryżem Żółty ryż: 200 g ryżu łyżeczka kurkumy szczypta soli Kurczak: pierś z kurczaka łyżka curry łyżeczka pieprzu cayenne
pół łyżeczki soli oliwa z oliwek Sos słodko-kwaśny: cebula 2 ząbki czosnku suszona papryczka chilli 2 papryki ( żółta i czerwona) 6 plastrów ananasa marchewka 100 g dyni 250 g pasatty pomidorowej 100 ml soku z puszki ananasa łyżka octu winnego łyżka miodu łyżeczka curry 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kurczak: Mięso marynujemy w przyprawach i oliwie, następnie smażymy, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy. Sypki żółty ryż: Na sitku przepłukujemy ryż wodą. Wrzucamy do rondla i wlewamy wodę, aby zakrywała ryż ok. 0,5 cm. Dodajemy szczyptę soli, kurkumę i gotujemy aż woda będzie wrząca. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel i gotujemy ryż 10 minut. Po tym czasie zestawiamy ryż z ognia i trzymamy pod przykryciem minimum 15 minut.
Sos: Cebulę kroimy w małe piórka, paprykę i marchewkę w słupki, dynię i ananasa w kostkę. Chilli i czosnek drobno siekamy. Passatę pomidorową mieszamy z sokiem z ananasa. Rozgrzewamy wok lub patelnię z grubym dnem. Warzywa smażymy w odpowiedniej kolejności, od czasu do czasu mieszając: Wlewamy oliwę i smażymy minutę cebulę. Dodajemy marchewkę i trochę mielonego pieprzu- smażymy 3 minuty. Dalej dodajemy paprykę - smażymy 2 minuty. W dalszym etapie dodajemy ananasa z dynią -smażymy 2 minuty. Nadszedł czas dodania usmażonego kurczaka, passaty pomidorowej i soku z ananasa - potrawę dusimy 3 minuty. Przyprawiamy ją miodem, ostrą suszoną papryczką chilli, czosnkiem - gotujemy 8-10 minut. Mąkę energicznie mieszamy z 1 chochlą płynnego powstałego sosu i dolewamy do reszty. Gotujemy mieszając i czekamy aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku np. miodem. Kurczaka z sosem słodko-kwaśnym podajemy z sypkim, żółtym ryżem.
Tosia