Słodka sobota #46: Cadbury creme eggs - wielkanocne jajka w czekoladzie

Słodka sobota #46: Cadbury creme eggs - wielkanocne jajka w czekoladzie
Zdjęcie - Słodka sobota #46: Cadbury creme eggs - wielkanocne jajka w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Czas tak szybko leci, że zaczęłam powoli rozmyślać o Wielkanocy.
Jestem perfekcjonistką w doborze menu (i chyba tylko tego), wszystkie potrawy muszą być u mnie odpowiednio skomponowane pod względem smaku i logiki (jeśli chodzi o kolejność podania). Dlatego dwa tygodnie przed świętami to odpowiedni moment by zacząć testowanie i poszukiwanie wielkanocnych inspiracji. Przypomniałam sobie, że znajomi, którzy studiują w Anglii przywieźli mi kiedyś na Wielkanoc do spróbowania Cadbury creme eggs. Są to czekoladowe jajka o potwornie słodkim środku. Jajka te mają oczywiście swoich wielkich fanów jak i przeciwników, ponieważ nie każdy jest w stanie znieść tak ogromnej dawki cukru. Znalazłam przepis na zagranicznym blogu, trochę go pozmieniałam i przyznam, że domowe Cadbury creme eggs wyszły podobne w smaku do oryginału. Przepis dla wszystkich fanów słodkich jajek lub tych, którzy zawsze chcieli ich spróbować :)

Zdjęcie - Słodka sobota #46: Cadbury creme eggs - wielkanocne jajka w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



































Cadbury creme eggs
  • 100 ml miodu
  • 50 g masła
  • 450 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • łyżeczka żółtego barwnika/kurkumy
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego
  1. Do dużej miski wrzucamy miękkie kawałeczki masła, wlewamy miód i chwilę miksujemy. Kiedy składniki się połączą dodajemy sól, ekstrakt z wanilii i wsypujemy stopniowo przesiany cukier puder, cały czas miksując. 1/3 gotowej masy przekładamy do drugiej miseczki i dodajemy żółty barwnik/kurkumę. Obie miseczki wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
  2. Gdy masa będzie lekko zmrożona zaczynamy lepić żółtka. Obsypujemy ręce cukrem pudrem (dzięki temu masa nie przyklei się do rąk), bierzemy pół łyżeczki żółtej masy i lepimy kuleczkę. Przekładamy na talerzyk oprószony cukrem pudrem. Czynność powtarzamy.
  3. Następnie zabieramy się za jasną masę. Za każdym razem obsypujemy ręce cukrem pudrem, bierzemy ok. łyżkę masy, formujemy placek, na który kładziemy żółtko i oblepiamy je tworząc jajowaty kształt (na zdjęciu widoczne - jajko sadzone). Uformowane jajka zostawiamy na talerzyku z cukrem pudrem. Jajka wkładamy do zamrażalnika na kolejne 20 minut.
  4. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę (w miseczce nad gotującą się wodą). Do czekolady dodajemy łyżkę oleju/oliwy. Polewę przelewamy do wysokiej szklanki.
  5. Jajka zanurzamy w roztopionej czekoladzie trzymając je szczypcami i odkładamy na pergamin lub przekładamy je na kratkę i oblewamy z każdej strony czekoladą. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  6. Kremowe jajka w czekoladzie gotowe!


Zdjęcie - Słodka sobota #46: Cadbury creme eggs - wielkanocne jajka w czekoladzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* Bazowałam na tym przepisie

Tosia

Kategorie przepisów