Słodka sobota #34: Noworoczny sernik różany
Serniki to chyba jedno z najczęstszych ciast prezentowanych na naszym blogu. Na święta Tosia prezentowała piernikowy, był też mandarynkowy, czy dyniowy, więc zaczęłam wierzyć, że zaczęcie Nowego Roku kolejnym sernikiem może przynieść nam szczęście (na pewno większe niż czerwona bielizna, która wywołuje między nami spory o jej niezwykłe właściwości przed każdym Sylwestrem).
Razem z tym różanym sernikiem życzymy wszystkim czytelnikom świetnej Sylwestrowej zabawy oraz, przede wszystkim, samych udanych wypieków w nadchodzącym roku.
Noworoczny sernik różany (forma 28 cm)
- 200g ciasteczek korzennych
- 110g masła
- 1 kg ricotty
- 6 jajek
- 200g cukru
- 1 laska wanilii
- sok i skórka z 1 cytryny
- 200ml śmietany 36%
- 100g rodzynek
- 250g konfitury z płatków róży (+ ewentualnie sok z cytryny, gdyby była zbyt słodka)
Masło roztop w małym rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Herbatniki zmiksuj w blenderze lub dokładnie zmiażdż w moździerzu. Połącz w misce z roztopionym, wystudzonym masłem i pomieszaj, aż masło dokładnie pomiesza się z herbatnikami.
Tę masę wysyp na blachę i uformuj spód, tworząc wyższe boki. Wsadź blachę do lodówki.
W czasie, gdy spód schładza się w lodówce, przygotuj masę sernikową.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Do małej miseczki wysyp rodzynki i zalej wrzątkiem. Daj im zmięknąć przez kilka minut i odsącz je z wody.
W dużej misce zmiksuj ricottę, cukier, jajka, wydrążone z laski wanilii ziarenka, starą skórkę z cytryny i sok. Miksuj przez około 5 minut. Następnie dodaj śmietanę i rodzynki i wymieszaj trzepaczką.
Całość przelej na blachę z wcześniej przygotowanym spodem i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia (na przykład na zewnątrz), posmaruj równomiernie konfiturą różaną a następnie chłódź w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
Śliwka