Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami

Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami

Uwielbiam ciasta z delikatną nutą kawy i dodatkiem soczystych owoców – to jedno z moich ulubionych połączeń. „Słodka Pokusa” z kawą i brzoskwiniami to wypiek, który idealnie trafia więc w moje smaki.

Jeżeli lubisz kawowe nuty w deserach oraz lekkie, owocowe warstwy –Słodka Pokusa z brzoskwiniami i kremem budyniowym będzie idealnym wyborem również dla Ciebie. To efektowne ciasto na biszkopcie kakaowym, przełożone delikatnym kremem budyniowym, z warstwą nasączonych w kawie biszkoptów, soczystych brzoskwiń i brzoskwiniowej galaretki.

To ciasto smakuje fenomenalnie! I choć jego wygląd na zdjęciach nie do końca mnie satysfakcjonuje, zapewniam, że warto je upiec — rewelacyjny smak w pełni rekompensuje drobne niedoskonałości wizualne.

RADA! Krem budyniowy można wzbogacić o odrobinę rumu, co nada mu jeszcze więcej głębi.

Inne przepisy na ciasta z kawą:

Jeśli kochasz desery z kawową nutą, zajrzyj również do przepisu na ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami oraz ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino. Jeśli zaś wolisz ciasta z nutą kawy, ale bez dodatku owoców, polecam Ci jednego z moich ulubieńców – przekładane ciasto kawowe z orzechami.

Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 200 g cukru (podzielone na 150 i 50 g)
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka ekstraktu
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • okrągłe biszkopty – petitki
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1-2 łyżeczki cukru + 2/3 szkl. gorącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 op. galaretki brzoskwiniowej

Jak wykonac ciasto Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami?

Ciasto kakaowe:

Żółtka ucieramy z cukrem (150 g) przez około 8–10 minut, aż masa nabierze puszystości i wyraźnie jaśniejszego koloru. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli i krótko ucieramy – tylko do momentu, gdy masa stanie się jednolita.

W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Stopniowo dodajemy do nich pozostały cukier (50g).

Część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką, by masa nabrała lekkości. Następnie dokładamy resztę piany (najlepiej robić to w 2-3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając, by nie stracić puszystości).

Gotowe ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut.

Krem budyniowy:

Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami.

Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszanką budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy przestudzony budyń.

Opcjonalnie – do gotowego kremu budyniowego można na sam koniec dodać „chlust” rumu.

Owoce i galaretka:

Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę lub na cienkie plasterki.

Przygotowanie kawy:

W szklance umieszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalewamy ją gorącą wodą, mniej więcej do 2/3 szklanki. Dodajemy cukier i mieszamy. Kawę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Składanie ciasta:

Połowę powstałej masy budyniowej rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Na krem dajemy nasączone krótko w przygotowanej kawie okrągłe biszkopty. Przykrywamy je pozostałym kremem. Na krem dajemy pokrojone brzoskwinie. Zalewamy je tężejącą galaretkę.

 

Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów