Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami

Uwielbiam ciasta z delikatną nutą kawy i dodatkiem soczystych owoców – to jedno z moich ulubionych połączeń. „Słodka Pokusa” z kawą i brzoskwiniami to wypiek, który idealnie trafia więc w moje smaki.
Jeżeli lubisz kawowe nuty w deserach oraz lekkie, owocowe warstwy –Słodka Pokusa z brzoskwiniami i kremem budyniowym będzie idealnym wyborem również dla Ciebie. To efektowne ciasto na biszkopcie kakaowym, przełożone delikatnym kremem budyniowym, z warstwą nasączonych w kawie biszkoptów, soczystych brzoskwiń i brzoskwiniowej galaretki.
To ciasto smakuje fenomenalnie! I choć jego wygląd na zdjęciach nie do końca mnie satysfakcjonuje, zapewniam, że warto je upiec — rewelacyjny smak w pełni rekompensuje drobne niedoskonałości wizualne.
RADA! Krem budyniowy można wzbogacić o odrobinę rumu, co nada mu jeszcze więcej głębi.
Inne przepisy na ciasta z kawą:
Jeśli kochasz desery z kawową nutą, zajrzyj również do przepisu na ciasto z kawowym kremem, biszkoptami i malinami oraz ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino. Jeśli zaś wolisz ciasta z nutą kawy, ale bez dodatku owoców, polecam Ci jednego z moich ulubieńców – przekładane ciasto kawowe z orzechami.
Składniki na ciasto Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami:
Ciasto:
- 5 jajek
- 200 g cukru (podzielone na 150 i 50 g)
- 110 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka ekstraktu
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Dodatkowo:
- okrągłe biszkopty – petitki
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1-2 łyżeczki cukru + 2/3 szkl. gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 op. galaretki brzoskwiniowej
Jak wykonac ciasto Słodka Pokusa z kawą i brzoskwiniami?
Ciasto kakaowe:
Żółtka ucieramy z cukrem (150 g) przez około 8–10 minut, aż masa nabierze puszystości i wyraźnie jaśniejszego koloru. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum, wlewamy mleko oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę, tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz szczyptę soli i krótko ucieramy – tylko do momentu, gdy masa stanie się jednolita.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Stopniowo dodajemy do nich pozostały cukier (50g).
Część ubitej piany dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką, by masa nabrała lekkości. Następnie dokładamy resztę piany (najlepiej robić to w 2-3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając, by nie stracić puszystości).
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25–30 minut.
Krem budyniowy:
Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami.
Pozostałe mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszanką budyniową. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo, po 1 łyżce, dodajemy przestudzony budyń.
Opcjonalnie – do gotowego kremu budyniowego można na sam koniec dodać „chlust” rumu.
Owoce i galaretka:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę lub na cienkie plasterki.
Przygotowanie kawy:
W szklance umieszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Zalewamy ją gorącą wodą, mniej więcej do 2/3 szklanki. Dodajemy cukier i mieszamy. Kawę przelewamy do miseczki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Składanie ciasta:
Połowę powstałej masy budyniowej rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Na krem dajemy nasączone krótko w przygotowanej kawie okrągłe biszkopty. Przykrywamy je pozostałym kremem. Na krem dajemy pokrojone brzoskwinie. Zalewamy je tężejącą galaretkę.