Ślimaczki - bułeczki podwójnie maślane
Czego sie nie robi, aby dogodzic podniebieniu - tym razem sa to buleczki z maki semoliny (semolina to jedna z najlepszych i najzdrowszych gatunków mąki pszennej,otrzymywana jest ze zmielonych ziaren pszenicy durum (Triticum durum),ktore sa na maselku ,potem jeszcze po wyrosnieciu sa smarowane maslem i zakrecane w slimaczki.
Powiem szczerze,ze byla to wielka przyjemnosc patrzec,jak powstaja fajne slimaczki-potem oczywiscie przyjemnosc jedzenia,bo sa puszyste bardzo i czujemy delikatny smak swiezego pachnacego maselka.
Zapraszam!
Slimaczki-buleczki podwojnie maslane
.500 gr maki semoliny
.25 gr drozdzy
.4 lyzki sklarowanego masla zimnego + 2 lyzki do smarowania
.1 jajko
.1 lyzeczka cukru
.1 czubata lyzeczka soli
.1 i 1/2 szklanki mleka
Wykonanie
W polowie szklanki cieplego mleka rozpuszczamy drozdze z cukrem i odstawiamy do wyrosniecia.
Do miski wsypujemy make semoline,sol i mieszamy rozga,potem robimy dolek i dodajemy jajko ,zaczyn z drozdzy,maslo i reszte mleko wszystko mieszamy lyzka,potem jeszcze zagniatamy reka.
Powstala kule ciasta przekladamy do miski ,okrywamy folia a potem sciereczka i odstawiamy na dobre 2 godz.do wyrastania.
Ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy chwilke lekko podsypujac maka,nastepnie calosc wazymy a potem ciasto dzielimy na rowne porcje.
Kazda czesc ciasta walkujemy na okragly dysk i smarujemy sklarowanym masle,potem zawijamy w rulonik,powstaly rulon od konca zawijamy jeszcze raz,i tak powstaja slimaczki.
Dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia,ukladamy slimaczki w pewnych odstepach ,przykrywamy sciereczka potem odstawiamy do wyrosniecia na ok.1/2 godz.
Przed pieczeniem smarujemy kazda buleczke maselkiem ,pieczemy w temp.180 st C przez 30 min.
Zdrowo i smacznie-warto wykorzystac make semoline w naszej domowej kuchni-polecam!
Smacznego!