Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem

Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem
Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
  • 400 g filetów śledziowych typu matias
  • 250 g cebuli
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Obraną cebulę pokrój w piórka lub półtalarki. Oprósz solą i pieprzem, zalej octem lub sokiem z cytryny, dodaj ziele angielskie i odstaw na 30 minut.

Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Filety śledziowe opłucz z zalewy. Jeśli są mocno słone, wymocz je w wodzie od 1 do 3 godzin, następnie osusz i pokrój na niewielkie kawałki (2-3 cm).

Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W miseczce lub słoiku ułóż śledzie i przygotowaną cebulę. Zalej olejem Kujawskim Len + Rozmaryn tłoczonym na zimno. Przygotowane śledzie wstaw do lodówki na 2-3 dni przed podaniem.

Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 45 minut

Okazja: przystawka/ święta

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów