Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem
![Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem](/obrazek/duze/sledzie-w-oleju-lnianym-z-rozmarynem-477555.jpeg)
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477555.jpeg)
Składniki:
- 150 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- 400 g filetów śledziowych typu matias
- 250 g cebuli
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477558.jpeg)
Przygotowanie:
Krok 1
Obraną cebulę pokrój w piórka lub półtalarki. Oprósz solą i pieprzem, zalej octem lub sokiem z cytryny, dodaj ziele angielskie i odstaw na 30 minut.
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477557.jpeg)
Krok 2
Filety śledziowe opłucz z zalewy. Jeśli są mocno słone, wymocz je w wodzie od 1 do 3 godzin, następnie osusz i pokrój na niewielkie kawałki (2-3 cm).
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477560.jpeg)
Krok 3
W miseczce lub słoiku ułóż śledzie i przygotowaną cebulę. Zalej olejem Kujawskim Len + Rozmaryn tłoczonym na zimno. Przygotowane śledzie wstaw do lodówki na 2-3 dni przed podaniem.
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477556.jpeg)
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: przystawka/ święta
Poziom trudności: łatwe
![Zdjęcie: Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem Zdjęcie - Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/477559.jpeg)