Śledzie w oleju lnianym z rozmarynem
Składniki:
- 150 ml oleju Kujawskiego LEN + ROZMARYN tłoczonego na zimno
- 400 g filetów śledziowych typu matias
- 250 g cebuli
- 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie:
Krok 1
Obraną cebulę pokrój w piórka lub półtalarki. Oprósz solą i pieprzem, zalej octem lub sokiem z cytryny, dodaj ziele angielskie i odstaw na 30 minut.
Krok 2
Filety śledziowe opłucz z zalewy. Jeśli są mocno słone, wymocz je w wodzie od 1 do 3 godzin, następnie osusz i pokrój na niewielkie kawałki (2-3 cm).
Krok 3
W miseczce lub słoiku ułóż śledzie i przygotowaną cebulę. Zalej olejem Kujawskim Len + Rozmaryn tłoczonym na zimno. Przygotowane śledzie wstaw do lodówki na 2-3 dni przed podaniem.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Okazja: przystawka/ święta
Poziom trudności: łatwe