Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych  ziołach

Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam gorąco na najbliższe Święta.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak świąt".

Zdjęcie - Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych  ziołach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 20 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 2 szklanki oleju rzepakowego z 1 - go tłoczenia

Matiasy opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym, czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki.

Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na przynajmniej jedną noc, aby smaki się przegryzły. Pamiętaj, by ryby w całości były przykryte olejem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów