Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach
Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam gorąco na najbliższe Święta.
Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak świąt".
Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach
Składniki:
- 1/2 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
- 500 ml mleka
- 20 posiekanych ząbków czosnku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 3 pokruszone liście laurowe
- 2 szklanki oleju rzepakowego z 1 - go tłoczenia
Matiasy opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym, czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki.
Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na przynajmniej jedną noc, aby smaki się przegryzły. Pamiętaj, by ryby w całości były przykryte olejem.
Smacznego:)