Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli mam być szczera, naprawdę nie wiem, czy to akurat na Kaszubach najpopularniejszy sposób przyrządzania śledzi, jestem za to pewna- że mój ulubiony. Jeśli kupuje śledzie, to właśnie w ten sposób przygotowane: w słodko- kwaśnej, lekko pomidorowej zalewie z rodzynkami w środku.

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli jednak chcę mieć pewność, że śledzie będą właśnie takie, jak lubię najbardziej- przygotowuję je w domu. To naprawdę proste!

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje śledzie po kaszubsku na Wigilię już czekają w lodówce, tym bardziej nie mogę doczekać się już Świąt! :)

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śledzie po kaszubsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na oleju zeszklij pokrojoną w półtalarki cebulę, z zielem angielskim, liściem laurowym, cukrem i goździkami. Ma być zupełnie miękka. Dodaj rodzynki i pomidory. Połącz i gotuj 5 minut. Dopraw do smaku octem i pieprzem (w razie konieczności także cukrem).

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody.

Sos (może być lekko jeszcze ciepły) połącz z pokrojonymi na ok. 2 cm kawałki śledziami. Odstaw w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się połączyły, najlepiej na minimum całą noc.

Kategorie przepisów