Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem
Kolejny świąteczny przepis ⭐🐟🎄🐟⭐🎄🐟⭐
Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem oleju rzepakowego, który podkręca ich smak – to nasze ulubione danie. Zawsze przygotowuję je w dużych ilościach.
Składniki na śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem:
- 1 kg śledzi solonych (filety)
- 2 małe marchewki
- 2 cebule
- 3 szklanka wody
- 1 szkl.octu
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie, gdyż śledzie są solone)
- 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ziarenka kolorowego pieprzu i kolendry
Przyrządzanie śledzi marynowanych w zalewie octowej z olejem:
Śledzie wypłukać i zalać zimną wodą na co najmniej 3 godziny (u mnie moczyły się przez całą noc).
Marchewki obrać i ugotować na półtwardo, następnie pokroić w plasterki.
Cebule obrać i pokroić w talarki.
Wodę, ocet, sól, przyprawy i cukier zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojoną cebulę i marchewkę – pogotować przez 3- 5 minut. Zalewę wystudzić.
Wymoczone śledzie pokroić w dzwonki, ułożyć w słoiku na przemian z marchewką i cebulą. Całość zalać wystudzoną zalewą – dolać 2 łyżki oleju Kujawski Len tłoczonego na zimno. Śledzie odstawić do lodówki, a po 2 dniach można jeść.
Takie śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem rzepakowym można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis