Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem

Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem

Zdjęcie - Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny świąteczny przepis ⭐🐟🎄🐟⭐🎄🐟⭐

Śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem oleju rzepakowego, który podkręca ich smak – to nasze ulubione danie. Zawsze przygotowuję je w dużych ilościach.

Składniki na śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem:

  • 1 kg śledzi solonych (filety)
  • 2 małe marchewki
  • 2 cebule
  • 3 szklanka wody
  • 1 szkl.octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (opcjonalnie, gdyż śledzie są solone)
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarenka kolorowego pieprzu i kolendry

Zdjęcie - Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przyrządzanie śledzi marynowanych w zalewie octowej z olejem:

Śledzie wypłukać i zalać zimną wodą na co najmniej 3 godziny (u mnie moczyły się przez całą noc).

Marchewki obrać i ugotować na półtwardo, następnie pokroić w plasterki.

Cebule obrać i pokroić w talarki.

Wodę, ocet, sól, przyprawy i cukier zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojoną cebulę i marchewkę – pogotować przez 3- 5 minut. Zalewę wystudzić.

Wymoczone śledzie pokroić w dzwonki, ułożyć w słoiku na przemian z marchewką i cebulą. Całość zalać wystudzoną zalewą – dolać 2 łyżki oleju Kujawski Len tłoczonego na zimno. Śledzie odstawić do lodówki, a po 2 dniach można jeść.

Takie śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem rzepakowym można przechowywać w lodówce przez ok. 2 tygodnie.

Zdjęcie - Śledzie marynowane w zalewie octowej z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów