Śledzie marynowane w occie jabłkowym z olejem
Święta tuż, tuż i na pewno szukacie ciekawych i smacznych pomysłów na świąteczne menu. W poście wielkanocnym nie może oczywiście zabraknąć śledzi, dlatego podrzucam przepis na super śledzika.
Nie tylko najsmaczniejsze ale i najzdrowsze, ponieważ marynatę przygotowałam na bazie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy to nie tylko zalety medyczne, ale coraz popularniejszy staje się w kuchni. Mowa naturalnym occie jabłkowym, pachnącym jabłkami, żółto-słomkowym kolorze i naturalnie mętnym, bo tylko taki posiada wszystkie wartości zdrowotne. Co prawda zabarwia marynaty, ale daje subtelniejszy smak niż inne octy i marynaty są łagodniejsze. Olej dodatkowo łagodzi smak marynaty.
Cukier w mojej marynacie zastąpił miód. Zdrowszej i smaczniejszej marynaty już nie znajdziesz.
Składniki:
500 g śledzi solonych
1 szklanka octu jabłkowego 6%
2-3 szklanki wody
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1-2 cebule
1/3 szklanki oleju tłoczonego na zimno
2-3 listki laurowe
5-6 kulek ziela angielskiego
8 kulek czarnego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy - opcjonalnie
Wykonanie:
- śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy. Czas moczenia zależy od śledzi jakie kupisz, swoje moczę 1 godzinę
- wodę zagotować z solą i przyprawami. Do wrzątku wrzucić pokrojoną w krążki cebulę. Odstawić rondel do przestudzenia
- do letniej marynaty dodać miód, dokładnie wymieszać i na koniec wlać ocet. Ilość octu zależy od własnych preferencji smakowych. Najlepiej wlać 2 szklanki i skosztować marynatę, zawsze można dolać więcej. Marynata powinna być trochę "przerysowana" w smaku, by śledzie były smaczne
- śledzie wyjąć z moczenia, odsączyć na papierowym ręczniku. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki
- w słoju układać naprzemiennie śledzie z cebulą. Zalać marynatą, na koniec wlać olej. Słoik zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 dni, by się "przegryzły"