Śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem
Przygotuj wigilijne śledzie w kwaśnej śmietanie z jabłkiem. Śledzie te serwuję z dodatkowym olejem lnianym Kujawski. Dlaczego? Oto zalety olejów Kujawski tłoczonych na zimno:
- oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia,
- oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone,
- każdy z olejów charakteryzuje się trochę innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek,
- wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety pomoże ją urozmaicić nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.
Składniki na śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem:
- 250 g śledzi matiasów
- 1 średnia cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 150-200 g kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Jak przygotować śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem?
Śledzie matiasy zalej wodą i mocz przez noc lub do momentu, aż przestaną być takie słone. Po tym czasie dokładnie je odsącz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm.
1 średnią cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka. Sparz je na sitku wrzątkiem.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę.
Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i 1 łyżką oleju lnianego Kujawski.
Włóż wszystkie składniki do salaterki i wymieszaj. Śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem przed samym podaniem polej dodatkowo olejem lnianym.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis