Śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem

Śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem

Zdjęcie - Śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj wigilijne śledzie w kwaśnej śmietanie z jabłkiem. Śledzie te serwuję z dodatkowym olejem lnianym Kujawski. Dlaczego? Oto zalety olejów Kujawski tłoczonych na zimno:

  • oleje Kujawski tłoczone na zimno są cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarnach i pestkach, które przechodzą do oleju w trakcie procesu tłoczenia,
  • oleje tłoczone na zimno zachowują charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których zostały wytłoczone,
  • każdy z olejów charakteryzuje się trochę innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek,
  • wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety pomoże ją urozmaicić nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.

Składniki na śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem:

  • 250 g śledzi matiasów
  • 1 średnia cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • 150-200 g kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Zdjęcie - Śledź w kwaśnej śmietanie z jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem?

Śledzie matiasy zalej wodą i mocz przez noc lub do momentu, aż przestaną być takie słone. Po tym czasie dokładnie je odsącz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm.

1 średnią cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka. Sparz je na sitku wrzątkiem.

Jabłko obierz i pokrój w kostkę.

Śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, pieprzu i 1 łyżką oleju lnianego Kujawski.

Włóż wszystkie składniki do salaterki i wymieszaj. Śledzia w kwaśnej śmietanie z jabłkiem przed samym podaniem polej dodatkowo olejem lnianym.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów