Śledź pod pierzynką mojej mamy

Śledź pod pierzynką mojej mamy
Zdjęcie - Śledź pod pierzynką mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź pod pierzynką mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź pod pierzynką mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Śledź pod pierzynką mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g filetów śledziowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
Przygotowanie

Śledzie kroimy na kawałeczki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wykładamy do szklanej dużej salaterki. 

Smarujemy warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).


Buraki i ziemniaki gotujemy w mundurkach w oddzielnych garnkach, buraki przez ok. 1,5 godziny, ziemniaki przez godzinę. 

Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzamy i studzimy.


Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą i pieprzem, kładziemy na warstwie śledzia. Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Smarujemy warstwą majonezu. 


Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sałatki i smarujemy ostatnią warstwą majonezu.


Jajka gotujemy na twardo, drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Na wierzch kładziemy starty ser i szczypiorek. 


Odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Przechowujemy w lodówce.

Kategorie przepisów