Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką

Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką

Zdjęcie - Śledź marynowany z jabłkami smażonymi, śliwkami i roszponką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 6 filetów ze śledzia
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ziarna gorczycy
  • Cebula
  • 5 śliwek
  • 4 polskie jabłka
  • Cytryna
  • 5 ziaren goździków
  • 50 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • Łyżka masła
  • Roszponka

Przygotowanie

Śliwki przekrój na połówki i usuń pestki. Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ziarna gorczycy. Do gotującej się zalewy wsyp cukier, sól i dorzuć plastry cebuli. Gotuj około 3 - 4 minut, aby cebula się tylko zaparzyła. Połowę zalewy odlej i odstaw do przestygnięcia. Do pozostałej gorącej zalewy wrzuć połówki śliwek, aby poleżakowały.

Zimną zalewą zalej wypłukane kilkakrotnie śledzie i odstaw.

 

Goździki pokrusz na drobniejsze kawałki i podgrzej na suchej patelni. Do ciepłych goździków dodaj olej Kujawski 3 ziarna. Odstaw do wystudzenia, olej będzie miał mocny aromat goździka.

 

Pokrojone w plastry jabłka przesmaż na maśle na złoty kolor, ułóż na talerzu, obok ułóż cząstki śliwek i kawałki śledzia. Danie udekoruj listkami roszponki i skrop olejem goździkowym.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

 

Kategorie przepisów