Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili
Skrzydełka z kurczaka to fajna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Jeśli szukasz na nie nowego pomysłu, to ten sprawdzi się znakomicie! Skrzydełka zamarynowałem w miodzie z sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i chili, dzięki czemu są naprawdę pyszne! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec w piekarniku. Skrzydełka z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące!
*
SKŁADNIKI
na ok. 10 skrzydełek
Skrzydełka w miodzie:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 4 łyżki miodu
- sok z 2 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 5 cm kłącza imbiru
- 2 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1 łyżeczka soli
Do podania:
- świeża lub suszona pietruszka
- 2 pomarańcze
Skrzydełka umyj, oczyść i osusz.
Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z miodem, olejem, płatkami chili, solą i otartymi czosnkiem oraz imbirem. Marynatą zalej skrzydełka i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Skrzydełka wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 50-60 minut na złoto-brązowy kolor, podlewając je od czasu do czasu marynatą. Podawaj z cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.
*