Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili

Zdjęcie - Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Skrzydełka z kurczaka to fajna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Jeśli szukasz na nie nowego pomysłu, to ten sprawdzi się znakomicie! Skrzydełka zamarynowałem w miodzie z sokiem pomarańczowym, czosnkiem, imbirem i chili, dzięki czemu są naprawdę pyszne! Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec w piekarniku. Skrzydełka z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące!

Zdjęcie - Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 10 skrzydełek
Skrzydełka w miodzie:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 cm kłącza imbiru
  • 2 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżeczka soli

Do podania:
  • świeża lub suszona pietruszka
  • 2 pomarańcze
* PRZYGOTOWANIE
Skrzydełka umyj, oczyść i osusz.
Wyciśnięty sok z pomarańczy połącz z miodem, olejem, płatkami chili, solą i otartymi czosnkiem oraz imbirem. Marynatą zalej skrzydełka i odstaw na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Skrzydełka wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 50-60 minut na złoto-brązowy kolor, podlewając je od czasu do czasu marynatą. Podawaj z cząstkami pomarańczy i natką pietruszki.
*

Zdjęcie - Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem i chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów